Продължава спадът на 14-дневната заболяемост от COVID-19 в Русе

Равен брой заразени с COVID-19, повече оздравели и по-малко починали, отчитат от Регионалната здравна инспекция в Русе за изминалата седмица спрямо периода между 8 и 14 февруари. Спад се наблюдава и в показателя 14-дневна заболеваемост. Към вчерашна дата той показва 91.0 потвърдени случая на 100 000 души население, а през предходната седмица той беше 108.1. Това означава, че област Русе и към момента продължава да бъде в т.нар. оранжева зона по показател 14-дневна заболеваемост. Припомняме, че за да бъде отнесен даден регион към оранжевата зона на база 14-дневна заболеваемост, то индикаторът трябва да бъде между 60 и 119.9.

По-детайлната статистика сочи, че за периода между 15 и 21 февруари са установени 98 нови случая на COVID-19, точно толкова колкото бяха и през седмицата между 8 и 14 февруари. Същевременно излекуваните през изминалата седмица са  97, което е с 9 повече отколкото между 8 и 14 февруари. Също така през изминалата седмица 10 човека с доказана коронавирусна инфекция са починали, което с 13 души по-малко отколкото през предходната.

Най-много излекувани през изминалата седмица бяха отчетени в сряда, когато за едно денонощие оздравелите наброяваха 72-ма. В крайна сметка от началото на пандемията към днешна дата диагностицираните с коронавирусна инфекция в област Русе са 8148, като активните случаи са 311. Броят на излекуваните достигна 7360, а починалите станаха 482-ма на възраст между 26 и 98 години.

От месец март миналата година до сега най-много заразени с коронавирус в област Русе бяха регистрирани на 11 ноември – 218. От друга страна положителен рекорд беше поставен на 8-и декември, когато в рамките на 24 часа преборилите заболяването бяха 403-ма.

Необходимо е да бъде отбелязано, че новите случаи на коронавирусна инфекция се обявяват за изминалото денонощие, но настоящата информация е изчистена от натрупване и обхваща дните, когато са направени съответните тестове, а не когато са обявени. Периодът на анализ е от 15 до 21 февруари включително. От Областния оперативен щаб информират още, че постоянно продължават да се извършват проверки за спазване на наложените противоепидемични мерки на територията на всички общини в региона. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов