Зелен коридор за желаещите да се ваксинират срещу COVID-19

Още в началото на идната седмица при областния управител Галин Григоров ще се проведе съвещание с директора на Регионалната здравна инспекция, както и с представители на всички имунизационни кабинети в Русенско. По време на срещата се очаква да бъде взето решение как да продължи ваксинацията в кабинетите в събота и в неделя за желаещите.

Припомняме, че по-рано през деня от местното РЗИ обявиха, че днес и утре ще извършват имунизация на желаещите с ваксината на AstraZeneca. За целта беше необходимо всеки желаещ да се запише предварително в РЗИ на GSM: 088 813 8142 /Viber/. Това се налага, за да бъдат разпределени правилно флаконите, които ще са необходими и дозите, които могат да се използват. От здравната институция предупреждават обаче, че само в рамките на половин работен ден всички часове до 1 март са вече заети. През днешния ден ваксините ще бъдат поставени от д-р Славова, а утре от д-р Големанова.

Подобна организация тече и в многопрофилната болница „Юлия Вревска“ в Бяла. За целта желаещите да получат първа доза от ваксината на AstraZeneca трябва да се обадят в лечебното заведение още днес, като там самата имунизация ще се извършва през утрешния ден.

От ръководството на Областния оперативен щаб информират още, че е създадена организация в отговор на разпореждането на министър-председателя Бойко Борисов паралелно с четвъртата фаза от ваксинационния план да се осигури „зелен коридор“ и за всички желаещи да се имунизират срещу COVID-19. Трябва да се отбележи, че не само чрез съботно-неделните „зелени коридори“ ще се ваксинират хората, но това ще става и чрез личните лекари в областта. Днес се очаква и пристигането на още 1800 дози от ваксината на AstraZeneca, като по всяка вероятност още от понеделник общопрактикуващите специалисти ще могат да сложат първа доза на пожелалите от споменатата ваксина.

До минути очаквайте информация и относно разпространението на коронавирусната инфекция в област Русе за изминалите 24 часа.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов