Магистрати разясняваха на ученици от СУ „Емилия Станев“ какво е домашно насилие и хулиганска проява

Животът

17-02-2021, 15:35

Снимка:

Окръжен съд Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Съдии от Окръжен съд – Велико Търново отново влязоха в класните стаи на учениците от СУ „Емилиян Станев“. В рамките на образователната програма „Съдебна власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури" се проведоха две лекции в един и същи ден. Зам.-административният ръководител на ВТОС съдия Ивелина Солакова, младши съдия Лилия Ненова и младши прокурор Калина Гроздева от Районна прокуратура – Велико Търново говориха пред осмокласниците от училището за домашното насилие и за проявите на хулиганство сред непълнолетните лица.

Съдия Солакова обясни на учениците от специалност „Защита на информацията“ какво е домашно насилие, какъв е профилът на насилника и как жертвите могат да се защитят съгласно Закона за защита от домашното насилие. Тя разясни на присъстващите младежи кои са компетентните органи за сезиране при такива случаи, както и че те сами могат да сигнализират за упражнено върху тях домашно насилие или тормоз. Учениците имаха възможност да видят и образец на Заповед за защита от домашно насилие.

Младши съдия Ненова и младши прокурор Гроздева коментираха с осмокласниците от профили „Музика“ и „Изобразително изкуство“ какво е хулиганска проява, кога дадено деяние може да се счита за административно нарушение и кога за престъпление и как се наказват непълнолетните лица, извършили хулиганство. Учениците научиха какви възпитателни мерки ще бъдат приложени спрямо тях, ако са автори на противообществена проява, и какви са начините и местата за тяхното прилагане. 

Двете лекции са част от предвидените мероприятия в рамките на образователна програма за учебната 2020/2021 година. Те се проведоха в Часовете на класа на двата осми класа. На учениците бяха раздадени брошури, предоставени от Висшия съдебен съвет по Програмата, съдържащи информация как да поискаме защита в случаи на домашно насилие, кога едно лице носи наказателна отговорност и как да се предпазим да не станем жертва на престъпление.

Образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“  се реализира съвместно между Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката, по силата на подписано споразумение за сътрудничество между двете институции. Целта ѝ е да обогати познанията на учениците относно статута, структурата и функциите на съдебната власт в Република България, да формира правна грамотност и култура, да спомогне за превенцията на детското насилие и да повиши степента на спазването на законите, както и доверието към съдебната власт.

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов