Най-доброто домашно вино избраха на Зарезан в Долна Студена и Новград

Животът

15-02-2021, 13:04

Снимка:

Марий Пейчев

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Навръх Трифон Зарезан: В Кнежа избраха майстор на виното (Снимки)

Конкурси за най-добро домашно вино се проведоха в Долна Студена и Новград. Дегустацията на еликсира на Бакхус бе посветен на 14 февруари – Деня на лозаря и винаря. Бутилките с искрящата течност се събираха и съхраняваха в местните читалища, които бяха главни организатори на надпреварата. Заради въведените епидемични мерки в населените места на община Ценово не се проведоха ритуалите по традиционното зарязване на лозовите масиви.

В Долна Студена надпреварата беше ограничена за най-добро червено вино. Само един от участниците се осмели да представи за проба и бутилка с бяло вино, но опитът му се оказа напълно безуспешен. Като майстор на вино се включи и една жена, но без абсолютно никакъв намек за дискриминация тя отпадна от надпреварата, защото винопроизводството се смята за мъжки занаят. Като жури организаторите на конкурса поканиха трима от най-добрите познавачи на вино, които нямаха право да участват със своя продукция. Оценителите предварително се бяха подготвили с различни видове домашни мезета. И тримата членове на журито бяха единодушни в мнението, че хубаво вино се прави от узряло грозде, с много мерак и любов. Те бяха категорични, че умерената употреба на червената алкохолна течност, която е класиката в жанра, води до поддържането на добро здраве и дълголетие. Тримата бяха единодушни в оценката си и определиха мострата на Андрей Иванов като най-добро домашно вино. Интересно е да се подчертае, че и през миналата година майсторът винар е носител на високото отличие. На второ място беше класирано виното на Петко Александров, който се включи в надпреварата за първи път. Напитката на Драгоз Ангелов застана на трета позиция. При връчването на наградите секретарят на местното читалище Ивелина Анчева подчерта, че напитката на боговете трябва да бъде бистро като сълза, фина и деликатна като коприна и студено като кристал. Тя добави, че виното не е просто напитка, а консумацията му е цяло изкуство. Всички участници в конкурса освен грамота ще получат и по специална чаша за дегустация.

След няколкогодишно  прекъсване и в Новград бе възстановен конкурсът за най-добро домашно вино. Инициатор на надпреварата се оказа ръководството на местното читалище. За да представят майсторлъка си, 14 производители на ферментиралия гроздов сок заявиха участие в проявата.. Те представиха  за дегустация 10 проби от червено вино, 5 – за бели вина и 2 за розе. Сред участниците само една жена се престраши да премери сили с майсторите винари. Димка Танева заслужено бе отличена като най-добрият майстор на бяло вино. Журито единодушно присъди отличието за най-хубаво червено вино на Валентин Геонков. Награждаването бе извършено в лозовите масиви край селото като се спазваха задължителните противоепидемични мерки. Отличените производители по стар български обичай зарязаха лозето и го поляха с вино с благослов за здраве и берекат. Организаторите на конкурса обявиха Валентин Геонков за цар на лозята и му връчиха короната.

 

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)