Библиотеката посрещна 133-я си рожден ден

Животът

11-02-2021, 17:04

Снимка:

РБ "Любен Каравелов"

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Грамота и знак „Златен век“ получи Регионална библиотека „Любен Каравелов“

Днес русенската регионална библиотека отбеляза своя 133-и рожден ден с откриването на документална изложба „Незабравените Алберт и Стефан Гечеви“. За библиотеката и нейната мисия през годините говори директорът Теодора Евтимова. Експозицията беше представена от библиотечните специалисти Ренета Константинова и Валерия Йорданова. Поради епидемиологичната обстановка събитието беше предавано онлайн на страницата на библиотеката във фейсбук.

От появата им в човешкото общество първата мисия на обществените библиотеки е да съхраняват писменото културно наследство на хората. Те са непреходният храм на езика, литературата, изкуството и културата на всяка нация. А за да е живо едно наследство, то трябва да бъде видимо и разпознаваемо за поколенията. Затова е логично на рождения ден на русенската регионална библиотека – 11 февруари, да бъде осветлено ценното литературно завещание, оставено от двама изтъкнати български интелектуалци, свързали имената си с Русе – баща и син Гечеви, чиито годишнини се отбелязват през 2021 г. – 140 години от рождението на Алберт Гечев и 110 години от рождението на Стефан Гечев.

В изложбата „Незабравените Алберт и Стефан Гечеви“ са подредени част от публикациите на Алберт Гечев в сп. Демократически преглед за Иван Вазов, Елин Пелин, Стоян Михайловски, Константин Величков, Ана Карима, Ракитин, Иван Кирилов и Христо Борина, както и литературните му обзори за 1908 г. и литературната критика за 1907 г, „Българската литература и Балканската война“ и „Българската литература след Балканската война“. Библиографията на историята на новата българска литература и „Добри Войников в развоя на нашата драма“, отпечатани в „Известия на Семинара по славянска филология“ и двете му самостоятелно издадени книги – „Българската литература през последните няколко години“ в Русе 1914 и „Български правопис история и научни основи“ в Русе през 1915 г.

Втората част на изложбата „Незабравените Алберт и Стефан Гечеви“ включва творби на Стефан Гечев. Представени са неговите първи стихотворения – „Есен“, „Пак разпери си…“, „Портрет“, които публикува на 15 години, през 1926/27 г., на страниците на списание „Българска реч“. През 1938 г. издава научното изследване „Към въпроса за славянския физиолог“. Екземплярът, който може да се види в изложбата, е от „Личната библиотека на акад. Михаил Арнаудов“, съхранявана в Регионална библиотека „Любен Каравелов“, и е с автограф на Стефан Гечев: „На уважаемия господин професор М. Арнаудов от автора“, което прави изданието уникално и изключително ценно. Централно място в изложбата заема стихосбирката „Бележник“, издадена през 1967 г., за която е остро критикуван от Венелин Коцев в доклада на ЦК на БКП за литература и става причина за дългия период на изолация от литературния живот. След 1989 г. са издадени книгите: „Поезия. Лирика, поеми“; „Жестока благодетелка“; „Осъденият на Сеньора. Разкази“; „Въпроси. Стихотворения в проза“; „Виктория и нейните синове в два тома“; „Престъплението на улица „Бивша преспа“; „Самобичуване. Стихотворения“; „Познай себе си. Лъжефилософски и лъжебиографичен роман“; „Ненужните скептици. Есета“; „Сенките на времето“; „Спомени за Гърция и за моите гръцки приятели (1936 - 1992)“; „Съчинения в 5 тома“ на издателство „Захарий Стоянов“. Всички те са представени в изложбата. Публицистиката на Стефан Гечев е представена с няколко негови статии, публикувани на страниците на списанията „Пламък“, „Септември“, „Родна реч“, „Пламъче“, посветени на детските му спомени от Русе, на Николай Райнов, на гръцката поезия. Отделено е внимание на изследванията на различни български творци за живота и творчеството на Стефан Гечев, на био-библиографията „Стефан Гечев“, която е първи опит за цялостно библиографско изследване на творчеството и личността на родения в Русе писател, на двуезичния (на български и гръцки език) албум „Стефан Гечев 1911 - 2000 ...или in memoriam“, съставен от неговия приятел Янис Лиолиос, който съдържа 89 биографични „картини“ от живота на Стефан Гечев.

На сайта на библиотеката вече е достъпна и дигитална колекция, включваща авторски книги и преводи на Стефан Гечев, а в раздел „Видео“ на сайта може да се види видео филмчето „110 години от рождението на Стефан Гечев“, изработено от неговия племенник Стефан Артамонцев.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов