Шест училища с осем нови специалности за гимназистите

Животът

10-02-2021, 17:06

Снимка:

Област Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Дърво падна пред училище в Русе, по чудо няма пострадали

67 паралелки с 1742 места за държавен план-прием в VIII клас са предвидени за учебната 2021/2022 година в област Русе. Това стана ясно от проведеното по-рано през деня заседание на постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие, което беше водено от заместник областния управител Валентин Колев. Информацията беше представена от началника на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева, която отбеляза, че 1118 от местата или 60% са предвидени за професионални паралелки. В 57% от паралелките пък ще се обучават ученици в т.нар. STEM профили, чиито акцент е поставен върху науката, технологиите, инженерството и математиката. Що се касае за град Русе, то приемът ще бъде в 56 паралелки, от които 21 за профилирано обучение, а 35 за професионално. Статистиката сочи още, че в община Русе имаме 11 професионални гимназии и 8 профилирани и средни училища.
От заседанието стана ясно още, че завършващите през 2020/2021 година основно образование в региона са 1646, като най-много са в най-голямата община, а именно Русе – 1275, а най-малко в Иваново – 20. Средни училища от 8-те общини в областта няма само в Иваново и в Ценово, а в Борово учебното заведение е обединено.
По време на срещата бяха предложени и нови специалности от професии, като в Бяла се предвижда те да са „Малък и среден бизнес“ в СУ „Панайот Волов“ и „Производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия“ в Професионалната гимназия там. По предложение на „Каолин“ и във връзка с необходимостта на компанията от кадри в училището във Ветово ще се обучават за първи път по специалността „Обогатителни, преработващи и рециклационни технологии“. В Две могили и по-специално в Професионалната гимназия по селско стопанство „К. А. Тимирязев“ ще подготвят кадри в сферата на електрообзавеждането на транспортната техника. От друга страна в Русе акцентът ще бъде върху две специалности от Професионална гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура „Йосиф Вондрак“ – „Художествена дърворезба“ и „Иконопис“. В Професионалната гимназия по промишлени технологии „Атанас Ц. Буров“ ще предоставят възможност за обучение по „Машини и съоръжения за заваряване“, АЕГ „Гео Милев“ ще обучава ученици и по „Компютърна анимация“. Учещите „Компютърна анимация“ ще бъдат и със засилено изучаване на английски език. По предложение на изпълнителния директор на свинекомплекса в Голямо Враново в Професионалната гимназия по селско стопанство в Русе ще се осъществи прием по специалността „Производство на месо, месни продукти и риба“. Необходимо е да се отбележи, че специалността е сред тези, за които се очаква недостиг на пазара на труда през предстоящата учебна година.
Същевременно защитените специалности в региона са осем, а в дуална форма на обучение ще се предлагат десет такива. С очакван недостиг са общо 14 специалности, като сред тях са производството на облекло от текстил, електрообзавеждането на производството и транспортната техника, топлотехниката, мебелното производство, спедицията, транспорта и складовата логистика.
Не на последно място трябва да бъде отбелязано, че със споменатите нови специалности ръководството на Областната управа и на Регионалното управление на образованието изразяват увереност, че ще успеят да привлекат кандидат-гимназисти и от съседни области.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов