Свети Харалампий е! Ден на пчеларя!

Новините

10-02-2021, 06:10

Снимка:

архив

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

На този ден се освещава мед, който пази от болести

Днес християнската църква почита деня на Св. свщмчк Харалампий.
Свети свщмчк Харалампий е живял през 2-ри век. В град Магнезия /Тасалия/ той заемал епископската катедра. Бил вече над стогодишна възраст, когато по нареждане на император Септимий Север се започнало поголовно гонение и умъртвяване след жестоки мъчения на християните.

За да спасят живота си, те трябвало публично да се отрекат от вярата си и да принесат жертва в езическите капища пред статуите на боговете. Без да се страхува за живота си, Магнезийският епископ Харалампий проповядвал Христовото учение. 

Инквизиторите мъчели новопокръстените, а той чудодейно церял раните им. Властниците заловили беззащитния старец и го изправили пред съд. Той се държал достойно и преди палача да спусне меча си върху него, Харалампий склопил очи и предал душата си на Бога. Така той загива мъченически за християнската вяра през 198 година.

В българския народен календар денят се нарича още Хараланбей, Араланбей, Хараламповден, Чуминден. Според народните представи Св. Харалампий е господар на болестите, главно на чумата. Свети Харалампий се приема и като покровител на пчеларите. Затова на този ден хората донасят мед в храмовете, който се благославя и освещава. Осветеният мед се пази през цялата година за лек против шарка, обриви и други болести.


Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)