Ангелов: На този етап няма необходимост от въвеждането на допълнителни мерки

Животът

09-02-2021, 19:37

Снимка:

Областна администрация

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Министър Ангелов даде старт на изграждането на нова сграда на спешна помощ в Бяла

На този етап няма необходимост от въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки в страната. В това бе категоричен министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов при посещението си в гр. Бяла, където присъства на „първа копка“ на новата сграда на филиала за спешна медицинска помощ в населеното място. Припомняме, че Националният оперативен щаб следи на дневна база нивата на заболяемостта в страната, както и всички показатели, свързани с разпространението на коронавирусната инфекция у нас. В четвъртък тази седмица Министерството ще разполага с данните за заболяемостта за последните 14 дни, а въвеждането на нови мерки е обвързано с преминаването на прага от над 200 заболели на 100 хил. души население за последните две седмици.

Пред медиите проф. Ангелов коментира и поставянето на ваксини срещу COVID-19 от джипитата „Комуникацията ни с общопрактикуващите лекари е изключително добра. От средата на януари регионалните здравни инспекции са в контакт с тях, като сме помолили в рамките на месец и половина всеки лекар да изготви списъци с желаещите да бъдат имунизирани“, заяви още той и допълни „Неприятно ми става, когато чувам в медиите, включително и тази сутрин, че личните лекари не са знаели…, че не са били уведомени... Нека когато някой заявява позиция, да уточнява, че става дума за собствено мнение, а не за позиция на гилдията. Впечатленията ми за личните лекари в България са, че те са изключително добронамерени и колаборативни“.

По отношение на ваксинационния процес в четвърта фаза от Националния план – след като общопрактикуващите лекари изготвят съответните списъци на лицата на и над 65 години и на тези с хронични заболявания, необходимите количества ваксини ще бъдат осигурени за имунизация в кабинетите на общопрактикуващите лекари, а в труднодостъпните населени места на разположение ще бъдат и мобилни екипи.

На въпрос за имунизирането на членовете на ЦИК и на районните и секционните избирателни комисии здравният министър отговори: „Няма нищо трудно, когато хората са решени да го направят. И обратното, ако има нежелание, започва търсенето на извинения“. Ваксини за всички желаещи, които участват в изборния процес, са осигурени, беше категоричен още Ангелов. Министерството на здравеопазването е изпратило писмо до ЦИК, с което се изисква списък с имена и координати на хората, които ще бъдат имунизирани. Целта е да бъде създадена такава организация, която да гарантира безопасно провеждане на парламентарните избори. Още утре предстои среща между министъра и ръководството на ЦИК.

Проф. Ангелов коментира и антигенните тестове, за чието използване в образователната система в момента тече проучване сред родителите. По думите му те са напълно безопасни, могат да се използват за скрининг, а целта на здравното и образователното министерства е да се осигури максимално дълго присъствено обучение на децата, за да бъдат постигнати високи образователни резултати. Също така той беше категоричен, че на този етап обаче остава изискването за влизане в България само с отрицателен PCR тест, тъй като това гарантира в максимална степен сигурността на всички европейски граждани. Министърът на здравеопазването заяви, че ще продължат да се търсят най-добрите решения за засегнатите браншове, но те няма да бъдат за сметка на здравето и живота на хората.

В изявлението си пред представителите на медиите той посочи още, че е в ход обсъждането на проект, който да раздели страната на минимум 10 области, където болниците ще бъдат напълно еднакво подсигурени откъм техника и медицински екипи. Идеята е по този начин да се гарантира еднакъв достъп до лекарска помощ на всеки един български гражданин. Работи се по привличането и задържането на специалисти в сферата на здравеопазването. За всеки избрал да учи по професионално направление здравни грижи е осигурена двойна стипендия, като допълнителни финансови средства се отпускат и на университетите. Освен това от 1-и януари тази година брутните заплати на всички, трудещи се в болничната помощ, са увеличени. За лекарите увеличението е в рамките на 600 лв., за медицинските сестри 360, а за санитарите 120. Допълнително възнаграждение за останалия персонал трябва да се осигури от съответната болница. 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов