Въвеждат се превантивни мерки срещу птичия грип

Животът

09-02-2021, 05:00

Снимка:

Област Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Област Русе излезе от червената Ковид зона

Областният управител Галин Григоров поиска засилване надзора над дивите птици в региона. Причината е влошаването на епидемичната обстановка в Европа по отношение на високопатогенната инфлуенца по птиците. Искането на Григоров към общините и всички институции, участващи в постоянно действащата областна междуведомствена епизоотична комисия, е на база указанията на Българската агенция по безопасност на храните. На практика от Областната дирекция по безопасност на храните в сътрудничество с орнитоложките дружества, националните ловни сдружения, държавните горски предприятия и регионалните дирекции по горите ще следят за болни или умрели мигриращи или синатропни птици. Идеята е създаването на своевременна организация за откриване, контрол и недопускане разпространението на болестта.

Същевременно ще се вземат и изпращат проби от възприемчиви видове диви птици.

Предвижда се и провеждането на информационни кампании за собствениците на  домашни птици и ловците за спазване на необходимите мерки за биосигурност и отглеждане на птиците на закрито. Специално внимание ще се обръща на незабавното уведомяване на ветеринарен лекар или кмета при промяна в здравословното състояние на отглежданите птици или завишена смъртност. Информационните кампании ще се провеждат съответно от местните власти и държавните ловни и горски стопанства с участието на регистрираните ветеринарни лекари.

Към момента на територията на областта няма случаи на инфлуенца по птиците, но въпреки това опасността от разпространение на заболяването остава висока. Необходимо е да бъде отбелязано, че този щам на заразата не е опасен за хората. От Областната дирекция по безопасност на храните припомнят още, че не трябва да има контакт между домашните и дивите птици. От особено значение е и фуражите да се съхраняват на закрито.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов