Задържаха в Чехия брата на депутат от БСП

Илия Стоилов е брат на Георги Стоилов, народен представител от русенската квота на червените

В Чехия е бил задържан български гражданин, издирван с Европейска заповед за арест. 

Става дума за Илия Стоилов, който е брат на народния представител Георги Стоилов. Мъжът се е укривал от 2018 година след изменение на определената му от съда мярка за неотклонение "Задържане под стража" в по-лека, съобщи Кис 13.

На 13 март миналата година Илия Стоилов бе признат за виновен и осъден от Специализирания наказателен съд на 7 години лишаване от свобода при първоначален строг режим и глоба от 5000 лв. за това, че от март 2015 година до 14 октомври 2017 година в Русе е ръководил организирана престъпна група за изнудване чрез заплахи и физическо насилие.

Наказания "Лишаване от свобода" за срок от 3 до 7 години и глоби получиха останалите 8 обвинени за участие в групата. В хода на досъдебното производство, след изменение на определената му от съда мярка за неотклонение "Задържане под стража" в по-лека, което е станало на 29 август 2018 година, Илия Стоилов е напуснал страната и се е укрил.

По отношение на него съдебният процес бе воден задочно. Затова е била издадена Европейска заповед за арест от Специализираната прокуратура. Оттам съобщиха, че вчера мъжът е бил задържан в Чехия.

Образувано е производство по екстрадирането на осъденото лице в България.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов