Бракът помага при борба с рака

Болните от рак, които са семейни, имат по-голям шанс за оцеляване, отколкото несемейните, твърдят изследователи, цитирани от "Здраве да е".
Ново проучване, направено сред повече от 700 000 човека с диагнози от най-смъртоносните видове рак в САЩ , сочи, че при пациенти, които са женени, е по-вероятно да се открие заболяването по-рано, да получават навременно лечение и да живеят по-дълго и по-качествено. Изследването е публикувано в списанието  "Клинична онкология", съобщават от СNN.
Изследователите са наблюдавали 20% намаление на смъртните случаи сред женените пациенти в сравнение с несемейните. Оказва се, че семейството може да помогне  повече отколкото няколко вида химиотерапия! " Това е удивително. Има нещо в социалната подкрепа, която човек получава в рамките на брака, което води до по-добра преживяемост" - споделя Пол Нгуен главен автор на изследването.
Проучването оценява връзката между семейното положение и резултатите от лечението. В добрите семейства съпрузите  са заинтересовани и взаимно се подтикват да си направят профилактични прегледи, докато  когато човек е сам, няма кой да му припомня за тази необходимост. Проучването показва още, че при самотните хора вероятността заболяването да бъде открито в напреднал стадий, е със 17% по-голяма отколкото при двойките.
Интересно е, че неженените пациенти имат 53% по-малък шанс да получат подходящата терапия. Нгуен, който е радиационен онколог в болница „Бригам” и в „Женската болница” в Бостън, казва, че съпрузите могат да помогнат на пациентите да получат лечението, от което се нуждаят.
"Когато ти си човекът, който трябва да вземе решение, ти дори не чуваш информацията, която лекарят ти дава. Хората наистина се нуждаят от някой друг, който да слуша и да решава вместо тях в този момент"- обяснява специалистът.
Ползите на брака, изглежда, продължават и през периода на самото лечение, което често е болезнено и трудно за издържане. "Ако имате човек до себе си, който ви помага в края на деня с различни неща и ви насърчава да ходите на процедури, вероятността да завършите това лечение, е много по-голяма", казва д-р Нгуен.  Проучване и от 2005 г. показва, че при по-възрастни омъжени жени с рак на гърдата, рискът от смъртност е по-малък за разлика от изхода при тези без партньори.
Всичко това може да звучи обезкуражаващо за хората, които не са женени, но д-р Нгуен не вижда нещата по този начин. Освен брачният партньор всеки приятел и близък човек също може да бъде подкрепа за пациент с онкологично заболяване.
Нуждата от подкрепа е особено важна за мъжете, които се възползват повече от брака, отколкото жените, показва проучването. "Нежененият мъж е много повече самотник и неглижира своето здраве. Не се страхувайте да доведете приятел. Споделете с хората, защото това може да е от ваша полза"- съветва д-р Нгуен.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов