Какви са поверията за днешния зимен Симеоновден?

Новините

03-02-2024, 08:04

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Зимен Симеоновден е днес

На днешния 3 февруари, в деня след Сретение Господне и зимна Богородица, Православната църква почита Свети Симеон Богоприимец и пророчица Анна. Преданието разказва, че Симеон бил един от седемдесетте преводачи на старозаветния текст на Библията от еврейски на гръцки, които египетският цар Птоломей ІІ Филаделф (285 – 246 г. пр. Хр.) назначил. На свети Симеон се паднало да преведе книгата на пророк Исаия. Когато стигнал до глава 7 стих 14, решил, че в еврейския текст има грешка, като е казано: „Девица ще зачене и ще роди Син, и ще Му нарекат името Емануил“. Посегнал да поправи думата Девица, но ангел Господен спрял ръката му: „Писаното е точно, затова нищо не поправяй! Ти няма да умреш, докато не видиш с очите си изпълнението на тия думи“. 

Според протоевангелието на Йаков Симеон станал свещеник в Йерусалимския храм след убийството в него на Захарий, баща на Йоан Кръстител. След три дни жреците започнали да се съветват кого да поставят вместо него и жребият се паднал на Симеон. 

По фолклорната традиция Зимният Симеоновден е смятан за един от най-лошите дни в годината. Някъде го наричат Симеон Бележник, защото белязва хората, оставя им рани и белези. Затова и поверието гласи, че не трябва да хваща остър предмет. 

Зимният Симеоновден, както и зимната Богородица, се почита от бременните жени, младите невести и майките. Сутринта жените замесват пшенично тесто и правят питки, с които захранват ритуално воловете и биволите, с които ще се оре. Приготвят се и малки кравайчета, които се нанизват на рогата им. По това какъв човек първи ще дойде в къщата, се гадае какъв добитък ще се роди – мъжки или женски.

В народната памет първи, втори и трети февруари се наричат Вълчи празници, Трифунци или Мратинци. Посветени са на вълка и се спазват редица ритуални обреди: жените не плетат, не предат, не тъкат, не перат, не се работи с вълна, не се изхвърля пепел и смет навън, за да не се разсърдят вълците и да не нападат стадата. Традицията повелява на Симеоновден да не се дава назаем и да не се изнася нищо от къщата, за да не "излезе берекетът от дома".

Лятното съответствие на Симеоновден е на 1 септември.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)