Два нови центъра ще се помещават в бившия дом "Димитър Басарбовски"

Животът

01-02-2021, 07:00

Снимка:

Община Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Община Русе подпомага Фонда за децата на герои

Две напълно нови услуги ще предоставя Община Русе - Център за грижа за хора с деменция и Център за грижа за хора с психични разстройства в красивата сграда на бившия дом „Димитър Басарбовски“. В момента там кипи усилен труд и повече от 20 работници реконструират старите помещения, стана ясно от пост на кмета Пенчо Милков във Фейсбук.

Договорът за разкриване на двата центъра е от края на 2018-та година. Тогава Министерство на регионалното развитие и благоустройството обяви процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна помощ BG16RFOP001-5.002 „Подкрепа за деинституционализация на социалните услуги за възрастни и хора с увреждания“, в която Община Русе бе определена като конкретен бенефициент. Процедурата се реализира по Оперативна програма „Региони в растеж” /ОПРР/ 2014-2020, с общ бюджет 41,4 млн. лв. и с допустими кандидати – общини, включени в Картата на резидентните услуги и Картата на услугите за подкрепа в общността.

Представената възможност е във връзка с изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа и Планът за действие за периода 2018-2021 г. като грижата е насочена към осигуряване на достъп до качествени социални услуги за лица с увреждания и възрастни хора с психични разстройства и деменция. 

Социалната услуга ще бъде поддържана минимум 5 години след датата на приключване на дейностите по проекта.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов