Обявиха национален конкурс за детска рисунка и литературна творба "Рецептите на баба"

Животът

31-01-2021, 09:00

Снимка:

Област Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Деца припомнят вкусни гозби с конкурса "Рецептите на баба"

Областна администрация Русе информира, че за 13-та поредна година национален конкурс търси най-добрите детски рисунки и литературни творби на кулинарна тематика „Рецептите на баба“.
Инициативата, която стартира през 2009 година и придоби популярност в цялата страна, се организира от Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите – 7 (А.Р.И.З. – 7), като през годините в изданията на състезанието са се включвали по над 2000 деца от цялата страна.
Конкурсът е част от календара за извънкласни дейности на Министерството на образованието и науката и се провежда с подкрепата на Националния дворец на децата в София.
В надпреварата могат да се включат млади таланти от цялата страна от всички училища, читалища, школи по изкуства, клубове, центрове за работа с деца и други образователни организации за извънучилищна дейност. Важно условие е, че за участие в конкурса се допускат деца на възраст до 14 години. Няма ограничения в броя на изпратените рисунки и литературни творби от едно дете. Рисунките трябва да са с размер 35 х 50 см. Децата са разпределени в 3 възрастови групи – до 7 години, от 8 до 10 години, и от 11 до 14 години. Няма такса за участие. Очакванията към малчуганите са да развихрят въображението си и да покажат на белия лист най-доброто от себе си, представяйки по един необикновен начин уюта на дома и неповторимите гозби на баба.
Рисунките и/или литературните творби следва да се изпращат на адреса на Националния дворец на децата – гр. София, бул. „Александър Стамболийски” 191, като на плика, с който се изпращат творбите, трябва да бъде посочено, че са за Националния конкурс за рисунка и литературна творба на кулинарна тематика „Рецептите на баба“. За творби, изпратени по пощата, важи пощенското клеймо на пратката. Крайният срок за изпращане е 31 март 2021 година. С пълния текст на регламента на конкурса, както и с необходимата декларация за съгласие за обработка на личните данни на участниците, която е задължителна част за участие в конкурса, участниците могат да се запознаят на фейсбук страницата „Рецептите на баба“ или на следния уеб адрес: https://www.ruse.bg/obyaviha-nacionalen-konkurs-za-detska-risunka-i-literaturna-tvorba-receptite-na-baba. Награждаването на победителите е предвидено за 16 април в Националния дворец на децата. Всички участници ще получат грамоти за участие, а авторите на отличените творби предметни награди. Най-добрите творби ще станат част и от пътуваща изложба, която придружава националния кулинарен фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град“. Рисунката, отличена с първа награда, ще стане и плакат на фестивала за настоящата година.
Основната цел на организаторите е съхраняване на традициите на българските занаяти в епохата на глобализация чрез изкуството в различните му аспекти, както и опазване на българското наследство и духовния потенциал на нацията.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов