Ангел Джамбазки: България трябва да дава ясен отговор накъде да върви Европа

ЕС се нуждае от силна България, подчерта вицепремиерът, министър на отбраната и председател на ВМРО Красимир Каракачанов

„Защитавайки националния си суверенитет, границите и традициите си, България трябва да има ролята на държава, която дава ясен отговор накъде да върви Европа. Дали да бъде Европа на повече власт в брюкселската бюрокрация, или Европейски съюз, в който държавите уважават независимостта си, ценностите и интересите си. Само такава Европа може да продължи напред“.

Това заяви в София евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки по време на второто събитие от Европейския тур, организиран от групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) в Европeйския парламент. Дискусиите поставят големия въпрос за бъдещето на ЕС и нуждата от рестарт на идеята за Обединена Европа. Турът включва серия от събития на живо и излъчване от 15 столици на страни-членки. Инициативата

"Бъдещето на Европа. Нова надежда" беше представена през декември 2020 г. във Варшава.

„Трябва да напомним как е основан Европейският съюз, за да работи добре. Като една общност, която има единен вътрешен пазар, няма вътрешни граници, но охранява добре външните си такива. И бидейки външна граница, България даде пример с изграждането на пограничното съоръжение с Турция. Защото целият южен фланг на Европа е под обсада и нашествие. Ролята на България е да бъде глас на разум, глас, който приземява и не лети в балона на брюкселските фантазьори“, заяви Джамбазки.

Вицепремиерът, министър на отбраната и председател на ВМРО Красимир Каракачанов подчерта, че на Европа й е необходима силна България.

„И то не само с модерна армия, добре действащи структури за сигурност и полиция. Но и България със сигурна икономика. Защото от икономическото развитие на всяка държава зависят ресурсите, които тя може да отделя за сигурност, тъй като това е скъпа тема. Тя иска инвестиции от националния бюджет, а за да имаш повече възможности, трябва да имаш силна и работеща икономика“, каза Каракачанов.

Според него светът не е същият още преди пандемията с COVID-19.

„Просто пандемията показа, че една част от света, която ни интересува, тъй като ние сме част от Европа, има доста сериозни проблеми. Видяхте, че в първите месеци на пандемията Европейските централни институции в Брюксел не знаеха как да реагират. Ролята на националната държава дълго време беше пренебрегвана, а се оказа, че всички кресливи клишета за гражданите на света, за наднационалните институции, които ще управляват националните държави, се оказаха кухи фрази и празни от съдържание постановки. Видяхме, че европейската администрация, която никой не е избирал за нищо, а е назначена, дълго време налагаше решения на националните държави, което доведе до загуба на част от техните функции и прерогативи. Обаче, когато се случи кризата, именно гражданите на Европа бяха тези, които очакваха от държавите си да вземат мерки. Днес българските граждани не питат какво ще направи Европа, а какво ще направи българското правителство“, каза Каракачанов.

Според шведския евродепутат Чарли Ваймерс България се справя добре с охраната на границите си и миграционната вълна.

„България е на прав път. От 2015 г. сигурността на границите се възприема много сериозно, има ограда, сензори и дори военни. България осъзна, че при никакви обстоятелства не е допустимо навлизането на много хора. Иначе тази вълна никога няма да свърши. Ердоган ще продължи да извива ръцете на Европа като изпраща мигранти на границата“, каза Ваймерс.

Съпредседателят на Групата на Европейските консерватори и реформисти проф. Ришард Легутко (Полша) подчерта, че поредицата от дискусии в Европа цели да изследва разумния и умерен път за бъдещето на Европа.

„Искаме да върнем Европа в правилните релси чрез връщане на европейските национални демокрации. Искаме да възстановим Европа като общност, която ще предложи на нашите страни платформа за сътрудничество, което ще спомогне за насърчаване на европейския просперитет и сигурност за поколения напред“, каза Легутко

Евродепутатът Зджислав Краснодембски (Полша) отбеляза, че Европа днес не е в добро състояние и гласът на консерваторите трябва да бъде чут.

„В Европейския парламент има някои политически групи, които желаят да монополизират дебата за европейските ценности и тяхната ориентация. Какво представлява човекът, семейството и какво да бъде в центъра на европейската цивилизация. Ние трябва да бъдем активни в този дебат и нашият глас трябва да бъде чут“, каза Краснодембски.

Депутатът в европейския парламент Никола Прокачини (Италия) заяви, че за Европейския съюз са важни две основи – сигурността и миграцията.

„В този контекст вярвам, че бъдещето на Европа е свързано с преоценката на понятието граница в най-благородното му значение. В смисъла на опазване на самите нас и нашите културни и социални стойности. За съжаление, в днешно време преобладават диаметрално противоположни идеи – затворени врати между европейските държави и отворени за останалия свят. Абсолютно преобръщане на благородната концепция за Европейския съюз. Резултатът е, че не само са накърнени социалните, икономическите и здравословни състояния на пограничните страни, но това е атака срещу цяла Европа. А трафикът на хора често е подпомаган от крайно леви неправителствени организации“, отбеляза Прокачини.

Испанският евродепутат от групата на ЕКР Херман Терч наблегна на факта, че се правят опити Европа да бъде построена зад гърба на европейците.

„И ние трябва да попречим на това. Да попречим на отделни групи да организират нещо като супердържава, в която нациите са изчезнали и нямат думата за нищо. Демокрацията и нациите вървят свързани и не може да се наруши веригата между народа и управниците. Тук искат да ни ударят – това е веригата, която искат да разкъсат“, каза Терч.

Евродепутатът и представител на следващия домакин на събитие от тура на ЕКР Ружа Томашич от Хърватия заяви, че „Европа има бъдеще, но само като общност от суверенни нации, а не като свръхдържава“.

„Досега многократно е доказано, че бюрокрацията в Брюксел не е толкова ефективна, колкото си мислят еврократите. Със сигурност не трябва да концентрираме цялата власт в Брюксел, а да оставим на държавите-членки да вземат решения, като същевременно имаме предвид, че Европа има общи интереси“, подчерта Томашич.

Заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки засегна и темата за Истанбулската конвенция.

„Не става дума за защитата на правата на дамите и защитата от домашно насилие. А за нещо съвсем прозаично – за легализации, които не са добре приети в нашите общества. Като еднополови бракове. Като това полът да бъде социален и кой, както си го избере – днес си избира един пол и ще бъде от него. Затова в предстоящите обсъждания, които трябва да променят договорите на Европейския съюз, ние трябва да бъдем много по-гласовите, защото в момента сме малцинство. Голямата битка предстои“, каза Джамбазки.

Народният представител от ВМРО Мария Цветкова акцентира върху насилието над жени от страна на нелегалните емигранти в Европа.

„Бих искала да фокусирам вниманието върху сигурността на жените в Европа. Една много важна тема, тъй като именно жените са основен обект на заплахи, насилие и посегателство от страна на нелегалните емигранти. Нека си припомним случая с нападение над жени в Кьолн по време на коледните базари. Пример са и бандите, които бяха организирани във Великобритания и нападаха целенасочено бели жени“, каза Цветкова.

По думите й нелегалните емигранти са заплаха и за традиционното европейско семейство.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)