Кметът на Русе ще получава шест минимални работни заплати месечно

Парите

29-01-2021, 09:22

Снимка:

Община Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кметът Милков вдигна цената на наеми на общински помещения

Към настоящия момент възнаграждението на Милков възлизаше на 3.846 минимални работни заплати

Кметът Пенчо Милков вече ще получава 3900 лева заплата или шест миниални работни заплати. Това решиха след бурни дебати общинските съветници вчера, като на практика мнозинството прие искането на градоначалника. До момента Милков получаваше 2500 лв., считано от 01.02.2020 г., а преди това в началото на мандата възнаграждението му бе 2100 лева. 

Към настоящия момент възнаграждението на кмета на община Русе възлизаше на 3.846 минимални работни заплати. Тъй като заплатата на председателя на общинския съвет е обвързана с тази на кмета, т.е 90% от нея, то Иво Пазарджиев вече ще се разписва също срещу солидно увеличение.  Съветниците от ГЕРБ настояваха, че така се подменя ЗМСМА, че методиката е сбъркана, че не е времето сега за такива харчове по време на пандемия. Някои дори го оприличиха на "Пир по време на чума", а Наталия Кръстева и Светлозар Симеонов искаха и обяснение на отрицателен вот, но все пак точката мина. След предложение на опозицията, администрацията склони да вдигне с 20% размера на основните трудови възнаграждения на кметовете на кметства. 

Общинските съветници ще получават 75% от минималната работна заплата за страната за участие в заседание на Общинския съвет и 18% от минималната работна заплата за участието си в постоянна комисия.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов