Опрощават общинските наеми на някои търговци заради пандемията

За четвърти път някои от наемателите на общински имоти в Русе, засегнати от наложения от държавата локдаун, ще бъдат освободени от такси. Предложението е на общинска администрация и беше прието на сесия на Общинския съвет. Опозицията попита защо за едни се правят компромиси, а за други като например търговците на общинските пазари, такива опрощения няма. 
Както вече съобщихме, на сесия се гласува и актуализирането на цените на наемите на търговски помещения. Промяната е на база на извършен анализ от лицензиран оценител, който показа, че до момента пазарните цени на наемите са от 3 до 6 пъти по-високи от общинските. С одобрението на мнозинството началните цени ще се увеличат с 22,9%, колкото е и процентът на инфлацията за съответния период.
„Години наред старите цени лишават Община Русе от собствен ресурс“, заяви заместник-кметът Златомира Стефанова, която бе контрирана от опозицията, че по време на пандемия не бива да се товари още бизнеса и НПО-тата.
Актуализацията според администрацията ще допринесе за ръст на приходите на общината с около 200 000 – 250 000 лв. годишно.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)