Русе почете паметта на загиналите в Холокоста

Животът

28-01-2021, 16:23

Снимка:

Област Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Днес е Международен възпоменателен ден на Холокоста

В знак на почит към жертвите на Холокоста и по случай 76-та годишнина от освобождаването на лагера Аушвиц от името на областния управител Галин Григоров бяха поднесени цветя пред паметния знак в Русе на загиналите в геноцида евреи.
„Не е мит! Не е просто разказана история, това са милиони истории за ужас, смърт, чудовищна човешка жестокост срещу други човешки същества. Аз знам, оцелелите са ми разказвали. Самата аз, майка ми и синът ми сме потомци на една от спасените. Ние помним и не трябва допускаме това да се повтори. Никога вече и срещу никого!“, това споделя заместник-председателят на местния еврейски културен център „Шалом“ Стела Дионисиева. „Историята има значение! Фактите имат значение! Нека запазим спомена жив!“, заяви пък бившият председател на дружеството и настоящ член на Управителния съвет Роза Ишах. „Трябва да помним този ужас, да не бъде забравян, за да не се повтаря!“, допълва още настоящият председател на „Шалом“ в Русе Панайот Тотев.
Цветя бяха поднесени и от Регионалната организация на евреите „Шалом“, както и техните членове.
27 януари е обявен за Международен ден в памет на жертвите на Холокоста с резолюция на Общото събрание на ООН на 1-ви ноември 2005 година. На тази дата през 1945 година са освободени концлагеристите от лагера Освиенцим, известен още като Аушвиц в Полша.
Припомняме, че през 2019 година екип от Областна администрация Русе реализира 7 събития, посветени на приноса на България в спасяването на евреите от Холокоста. Всяка от инициативите включваше постерни изложби на архивни снимки, представяне на видеоматериали, дискусии и представяне на истории, свързани с героизма на множество българи в името на човечността. Всяко от събитията беше осъществено съвместно с читалищата на територията на областта и Регионалната организация на евреите в гр. Русе „Шалом“. От там изказват признателност на българския народ, че всички евреи, живеещи на сегашната територия на страната, са били спасени от този безпрецедентен акт на жестокост.
Любопитен факт е, че днес еврейската общност отбелязва Ту Би Шват или Новата година на дърветата. Точно затова от „Шалом“ в Русе засадиха две борчета в близост до паметния знак на загиналите в Холокоста.Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)