Кметът Милков вдигна цената на наеми на общински помещения

Животът

28-01-2021, 15:04

Снимка:

Община Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Алисе Муртезова с първа онлайн приемна за годината

Със свое предложение кметът Пенчо Милков поиска на сесия днес да се увеличат цените на общинските имоти отдавани под наем, което бе прието от управляващото мнозинство. Общинските съветници от групата на ГЕРБ и групата на СДС бяха категорично против увеличението във време на пандемия и изразиха позициите си в повече от едночасов дебат по промените в Наредба №2.

В крайна сметка Общинският съвет прие предложените промени относно началните цени за отдаване под наем на общински обекти със стопанско-административно предназначение. Сега те се повишават с 22,9 %, съобразно инфлацията.
Необходимостта от актуализиране на Наредбата произлиза от това, че последните промени са направени през 2008 г., коментира заместник-кметът по „Икономика и международно сътрудничество“ Златомира Стефанова. И още – тези цени могат да се променят на всеки 6 месеца съобразно инфлацията, категорична е тя.

"Недоумявам защо е необходимо да се правят промени в цените по време на пандемия. Имаме достатъчно критики от страна на бизнеса, защото други общини правят много, за да го облекчат, а ние го натоварваме. Приемаме противоречиви материали - от една страна освобождаваме търговци от наем за месец, от друга им вдигаме наемите. Губи ми се логиката, имам ли изобщо някаква стратегия, защото загубите не са само икономически", категорична бе Алисе Муртезова от ПП ГЕРБ.

По-голямата част от общинските имоти, които са предвидени за отдаване под наем към този момент, имат сключени и действащи договори, докато свободните такива – намаляват. В същото време интересът към общинските имоти е нисък в сравнение с предходни години, заявиха от Общината.
Другата промяна, която настъпва с приемането на Наредбата, е обвързана с цените на обекти, отдавани като клубове на обществени организации, неправителствени организации и фондации с нестопанска цел. Към момента цената e 0,44 лв./кв.м. за територията на цялата община, а с приемането на промените цената ще започва от 0,88 лв./кв.м. за първи сектор, 0,70 лв./кв.м. за втори сектор, 0,61 лв./кв.м. за трети сектор, 0,50 лв./кв.м. за четвърти сектор и 0,44 лв./кв.м. за пети сектор. До настоящия момент, независимо от това къде се намира отдаваното помещение (общо 5 сектора на разпределение), наемната цена е една и съща. С приетите промени помещенията в централната част на града ще бъдат по-скъпи за сметка на тези в крайните части на града и другите населени места в Общината, каквато е и тенденцията на пазара на имоти.
Третата по-съществена промяна касае т.нар. сектори, по които се определя и цената на съответния имот. Тя се налага, защото сегашното разпределение на въпросните сектори не отговаря на развитието на търговията и на търговските зони. Пример за това е имот на ул. „Николаевска“, който е отдаден под наем на по-висока цена от помещения по бул. „Придунавски“ и ул. „Княжеска“.
Предложението се прие 29 гласа „За“, 17 „Против“ и 3 „Въздържал се“.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов