Зелена светлина за домакинство на Световното по драконови лодки

Русе Лайф

28-01-2021, 11:40

Снимка:

pixabay

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

10 000 евро иска да плати Община Русе за Световно по драконови лодки 2025

Общината очаква подкрепа от Националната федерация по кану-каяк и Министерство на младежта и спорта

С пълно единодушие Общинският съвет даде съгласие Община Русе да кандидатства за домакин на Световно първенство по драконови лодки през 2025 г. Точката беше под номер едно в дневния ред.

Драконовите състезателни лодки имат дълга история в Китай, но напоследък са популярни и на много други места по света. Вече има фестивали на Драконовите лодки, както и Международна федерация Dragon Boat с календар, пълен със събития.

Съвременните лодки са почти същите както старите китайски водни дракони, ползвани хилядолетия, просто използваните материали за изработката им са се променили. Новите „дракони“ са направени от стъклоплат, пластмаса и карбон.

Лодките представляват 12-13-метрови пироги без допълнителна стабилизираща част (кил), които в най-широката си част достигат до метър и половина. Украсени са с глави на дракони, накичени с червени ленти, символизиращи радост, щастие и успех. Отборите се състоят от 20 гребци, кърмчия и барабанчик, който определя ритъма на загребването с веслата.

Официалните дистанции за състезания, признати от Международната федерация по кану (ICF), са 200 или 250 метра, 500 метра и 2000 метра. 2000 м се провежда като състезание за преследване с две обиколки от 500 м завършен курс, включващ три завоя. Събития се провеждат за мъжки, женски и смесени отбори.

На световно ниво този спорт набира все по-голяма популярност. Поради големият брой участници все повече се налага като спорт, подходящ за тийм билдинг, семейни излети или просто алтернативен контакт с природата. В България се практикува във Видин – фестивал на Драконовите лодки, София (Панчерево) и Пловдив.

Китайската култура има известни традиции в нашия град и бившият директор на СУ „Васил Левски” Галин Ганчев припомни, че от петнадесет години учениците от гимназиален етап изучават интензивно китайски език. Преподаването на езика е от повече от 15 години, като тогава в България китайски се изучава само в 1 софийско училище. Училището има изградени традиции по отношение на източните езици, база и ресурси за това. СУ „Васил Левски“ работи съвместно с Институт „Конфуций”- гр. Велико Търново, с чиято подкрепа стават възможни множество изяви на учениците.

Идеята е и в Русе този спорт да се развие, а през м. март тази година да се спечели правото на домакинство.

Очакванията са повече от 3000 души да проявят интерес към бъдещи състезания в нашия град, а спортните инициативи да се разрастват, като бъдат въвлечени повече деца и младежи.

Очаква се също така помощ и подкрепа от Националната федерация по кану-каяк, Министерство на младежта и спорта, частни спонсори. Въпреки това има разходи, които ако Община Русе бъде одобрена, трябва да се извършат още тази година, а именно 10 000 евро такса за домакинство – таксата се дължи при одобрение на домакина. Сумата е гаранция, че Община Русе няма да се откаже от домакинството.

 Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)