10 000 евро иска да плати Община Русе за Световно по драконови лодки 2025

Община Русе да плати 10 000 евро, ако бъде одобрена за град-домакин на Световно първенство по драконови лодки 2025 г., иска кметът Пенчо Милков. Той е внесъл извънредна докладна записка, която ще бъде разгледана на сесията утре.
Драконовите състезателни лодки имат дълга история в Китай, но напоследък станаха популярни и на много други места по света. Вече има фестивали на драконовите лодки, както и Международна Dragon Boat федерация с календар, пълен със събития, се казва в докладната.
Съвременните лодки са почти същите както старите китайски водни дракони, ползвани хилядолетия, просто използваните материали за изработката им са се променили. Новите “дракони” са направени от стъклоплат, пластмаса и карбон.
Лодките представляват 12-13-метрови пироги, без допълнителна стабилизираща част (кил), които в най-широката си част достигат до метър и половина. Украсени са с глави на дракони, накичени с червени ленти, символизиращи радост, щастие и успех. Отборите се състоят от 20 гребци, кърмчия и барабанчик, който определя ритъма на загребването с веслата.
Официалните дистанции за състезания, признати от Международната федерация по кану (ICF), са 200 или 250 метра, 500 метра и 2000 метра. 2000 м се провежда като състезание за преследване с две обиколки от 500 м завършен курс, включващ три завоя. Събития се провеждат за мъжки отбор, женски отбор и смесен отбор.
На световно ниво този спорт набира все по-голяма популярност. Поради големият брой участници все повече се налага като спорт, подходящ за тийм билдинг, семейни излети или просто алтернативен контакт с природата.
Настоящото предложение е Община Русе да кандидатства за домакин на Световното първенство по Драконови лодки през 2025г. Очакваният брой на състезатели и гости на града е над 3 000 души. Това събитие ще постави град Русе на световната спортна карта, според Общината. Форумът ще продължи пет дни и ще бъде шанс за оптимизиране работата на хотели, ресторанти, обслужваща сфера.
В докладната се казва още, че има разходи, които ако Община Русе бъде одобрена, трябва да се извършат още тази година, а именно 10 000 евро такса за домакинство – таксата се дължи при одобрение на домакина. Сумата е гаранция, че Община Русе няма да се откаже от домакинството.
Ако Общината бъде одобрена, Световното ще се проведе в езерото на Лесопарк „Липник“ в землището на село Николово.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов