ГЕРБ против увеличаването на заплати на съветниците и против увеличаването на наеми, данъци и такси

На пресконференция днес общинските съветници Алисе Муртезова, Бедрос Пехливанян и Орлин Дяков коментираха важни точки, които предстои да бъдат гласувани на заседанието на Общински съвет в четвъртък.

Алисе Мутрезова говори по предложението на администрацията да бъдат повишени заплатите на общинските съветници. „Недостатъкът, който ние ще изтъкнем и на заседанието, е обвързването на възнаграждението с минималната работна заплата. Това не е заложено в ЗМСМА, а се предвижда процент от възнаграждението на председателя на Общинския съвет, както е сега. Внесено по този начин, това предложение ще противоречи на закона“, заяви тя. Алисе Муртезова изрази и личното си мнение по темата и то е, че общинските съветници не трябва да получават никакви възнаграждения. „Това може да се случи, ако като общество надрастнем своите предразсъдъци и решим, че винаги, когато извършваме обществен труд, този труд не трябва да бъде платен. Дори да ме обявят в популизъм, не ангажирам никой с мнението си, но ще направя свое предложение на сесия“, заяви още Алисе Муртезова.

Муртезова коментира и извънредната точка за наемане на апаратура от Община Белене за измерване на показатели в атмосферния въздух. „Задаваме си редица въпроси - разполага ли Общината с такива експерти, които ще работят с тази техника, какъв ще бъде резултатът, какво ще целим, препоръки ли, рестрикции някакви или ще направим още един голям разход, а в същото време увеличаваме данъците на хората“, заяви Алисе Муртезова. Тя изрази недоволството си, че материали се внасят от общинска администрация в последния момент, без да се предоставя възможност да се разглеждат в комисиите.

Орлин Дяков  допълни, че като дългогодишен съветник, по-голям хаос за 10 години не е виждал. „Практика е материалите да се изпращат последния момент, да не се обсъждат и тази демонстрация на сила е неуважителна към институцията - Общински съвет. Толкова приказване за пари на съветници не съм виждал, колкото сега. В нашата група има успели професионалисти, които не зависят от тези средства“, допълни той.

Относно повишението на данъците за автомобилите, Орлин Дяков даде пример с автомобил на 20 години, чиито данък е скочил от 170 на 240 лева, със 70 лева по-висок годишен данък. „Така се увеличават всички такси тихомълком и по този начин се пълни бюджета на Общината, за сметка на гражданите. Пълен абсурд е да освободим наематели заради пандемията, в същото време да повишаваме цени на такси, услуги, данъци и наеми – т.е този месец няма да плащате, но от другия вижте какво става“, възмути се още Дяков.

Бедрос Пехливанян се изказа против повишаването на наемите на помещения, наети от бизнеса и неправителствени организации. „Не е сега времето за подобни увеличения, когато държавата прави всичко възможно в условия на пандемия да облекчи бизнеса, ние да товарим гражданите с двойно по-високи плащания. Без аргументи, а защото е „необходимо“, както пише в материала“, каза председателят на групата съветници. По думите му, само няколко месеца след встъпването му в длъжност, кметът е започнал където може да повишава данъци и такси и то по време на здравна и икономическа криза. Бедрос Пехливанян допълни, че съветниците ще няма да подкрепят увеличаването на заплатата на кмета, тъй като са против методиката, по която се случва това, след като законодателят е предвидил как да обвърже възнагражденията.Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)