Потвърдиха мeрките за неотклонение „задържане под стража“ за двама полицаи, обвинени за подкуп

След проведени на 22.01.2021 г. открити съдебни заседания, състав на Апелативен съд – Велико Търново потвърди определения на Окръжен съд – Русе, с които по отношение на обвиняемите Назиф Р. А. (р. 1979 г.) и Емил С. М. (р. 1979 г.) е взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.
Двамата мъже са обвинени от Окръжна прокуратура – Русе в това, че за периода от 02.11.2020 г. до 06.01.2021 г., в гр. Сливо поле, в съучастие помежду си и с лицето Борислав Б. като извършители, в условията на продължавано престъпление, на няколко пъти са извършили деяния, които могат да бъдат класифицирани като престъпление по чл. 302 т. 1 пр. 6 вр. чл. 301 ал. 1 пр. 1 и пр. 2 от НК (подкуп).
Обвиняемите са обжалвали определенията на Окръжен съд – Русе, с искане за определяне на по-лека мярка за неотклонение с мотива, че не са налице достатъчно доказателства за обосновано предположение за авторство на деянията, както и останалите две предпоставки по чл. 63 от НПК – опасност лицата да се укрият или да извършат престъпление. Жалбите са поддържани и открито съдебно заседание от защитниците им. (И двамата са заявили, че не желаят да присъстват лично на съдебното заседание пред въззивния съд). Борислав Б. не е обжалвал пред Апелативен съд – Велико Търново мярката си, взета с определение на ОС-Русе.
Съставът на Апелативен съд – Велико Търново намира, че жалбите следва да се оставят без уважение, тъй като са налице всички предпоставки по чл. 63 от НПК за взимане на най-тежката мярка за неотклонение и по отношение на двамата обвиняеми и към настоящия момент тя единствено може да изпълни целите, визирани в чл. 57 от НПК.
Определенията на Апелативен съд – Велико Търново са окончателни и не подлежат на обжалване.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов