40 бебета повече са се родили в "Медика" през 2020 г., ръстът е 15 процента

Животът

21-01-2021, 12:10

Снимка:

УМБАЛ "Медика"

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Момченце е първото бебе, родено в УМБАЛ "Медика Русе"

С две новородени дечица започна Денят на родилната помощ и четвъртият рожден ден на родилното отделение за лекарите, акушерките и сестрите от УНИВЕРСИТЕТСКА МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ „МЕДИКА РУСЕ“ – 21.01.2021 г. След като помогнаха на бебетата да се появят на бял свят, медиците отбелязаха професионалния си празник с тържество, което се излъчваше на живо във Фейсбук страницата на УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“. Специалистите направиха равносметка за миналата година и отчетоха ръст на ражданията с 15%, спрямо 2019 г.
През 2020-та година в УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“ са проплакали 317 бебета, от които 5 двойки близнаци. Момченцата за годината са 168, а момиченцата – 149. Най-голямото бебе е тежало 4430 гр., а най-малкото - 1800 гр. И двата рекорда са на дами. Недоносените бебета са били 21 – всички се развиват добре. Запазва се процентното съотношение на ражданията по естествен и оперативен начин.
Родилките, избрали „Медика“ за този важен момент в живота си, са били на възраст между 17 и 46 години. Основната част от тях са от гр. Русе, но и семейства от съседни области като Разград, Силистра, Търговище, Велико Търново и др. избират професионалистите на „Медика”. Екип от 9 акушер-гинеколози, двама неонатолози и двама специализанти, подпомагани от 8 акушерки и 6 медицински сестри се грижи за безпроблемното им раждане и полагане на професионални първи грижи за бебетата.
За емоционалния комфорт на майките екипът подсигурява спокойна и ведра атмосфера в отделенията. Пациентките получават жестове на внимание и лично отношение. В края на миналата година родителите на всички новородени бяха трогнати от подаръците – коледни играчки за елха с отпечатък от крачето на бебето им. През 2021-ва година продължава и съвместната инициатива на УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“ и Регионална библиотека „Любен Каравелов“ - „Четящо бебе“. Инициативата започна още преди началото на извънредното положение и бе временно прекъсвана заради обстоятелствата. По западен пример, новородените в болницата ще получават своята първа годишна читателска карта за Детския отдел още при изписването. Картите са безплатно подсигурени от библиотеката, а бебетата ще получават и подарък – книжка – от лечебното заведение.
Въпреки че Бабинден 2021-ва година в УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“ премина без гости, екипът проведе ритуала по измиване на ръце на акушер-гинеколога с най-голям стаж на смяна, който тази година бе д-р Стела Минчева. Акушерката, поливаща водата нарече годината да е здрава, мирна и щастлива, а бебетата да се раждат така лесно, както сапунът се плъзга по ръцете.
След минутите на почивка и душевен празник работата на медиците продължи с обичайния си динамичен ритъм, а благодарните и щастливи майки ги отрупаха с виртуални цветя и поздрави.Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)