Синдикатите искат повече придобивки в новия колективен трудов договор с Общината

Дунав

21-01-2021, 06:58

Снимка:

Община Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Конфедерацията на независимите синдикати в Русе с нов офис

В Русе започнаха преговорите за предстоящото подписване на колективен трудов договор за служителите в „Здравеопазване” и „Социални дейности”. Договорът с представителите на РС на КНСБ и СРС на КТ “Подкрепа“ трябва да бъде приет до месец март.

На първата работна среща със синдикатите присъстваха заместник-кметът на Русе Енчо Енчев, директорът на дирекция „Хуманитарни дейности“ Катя Петрова и работодатели.
Заместник-кметът благодари на синдикатите за предоставения от тях проект за КТД. “Общинската администрация се съобразява с направените договорености на отраслово ниво и дори са постигнати нива на работна заплата в детски ясли и здравни кабинети към училища и детски градини, по-високи от договорените към момента”, заяви Енчо Енчев.
Областният координатор на РС на КНСБ Боянка Димитрова от своя страна изказа благодарност към общинската администрация за своевременно организираната среща и коректно представената информация относно отчета на бюджета към 31.12.2020 г. за функциите „Здравеопазване“ и „ Социални дейности“.
“Точното разпределение на преходните остатъци и разчетите за увеличение на трудовите възнаграждения на служителите от двете функции за 2021 г. е важно за процедурата по колективно трудово договаряне”, заяви Димитрова.
Председателят на СРС на КТ „Подкрепа“ Кирил Черкезов изрази удовлетворение от договореностите към момента и увери, че синдикатът ще предложи още социални и материални придобивки за членовете си.
Най-голям дебат предизвикаха разделите от проекта за КТД, свързани с трудовите възнаграждения и обезщетения, както и размерът на допълнителните платени отпуски.
Директорът на “Хуманитарни дейности” Катя Петрова представи становището на Община Русе по предложенията на синдикатите.
Предстои следваща среща за обсъждане на предложенията и изчистване на детайлите по проекто-договора.
На нея синдикалистите трябва да представят удостоверения за легитимност от национално представените федерации, които представляват, както и списък на синдикалните си членове.
След приемането на бюджета за 2021 г. от Общинския съвет може да се пристъпи и към подписване на новия КТД за “Здравеопазване” и „Социални дейности” в Русе.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов