С дарителска кампания обновяват етнографската сбирка в Новград

Животът

19-01-2021, 07:41

Снимка:

Марий Пейчев

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пламен Нунев инспектира инфраструктурни обекти в Новград

Ръководството на Народно читалище „Христо Ботев-1927“ в Новград даде официален старт на дарителска кампания. Целта е да се съберат експонати за попълване на реставрираната Етнографска сбирка в селото. Своето дарение могат да направят не само жители на населеното място, но и хора от региона. „Очакваме дарените предмети да са свързани с историята, бита и културния живот от района на Новград. Ще се радваме да получим и подготвим за експониране дарения, свързани с бита на хората, народно облекло и шевици, черги, везани възглавници и кърпи. Имаме идея в сградата да се възстанови традиционна стая от тукашния край, наречена от местните жители „соба“, разказва читалищният секретар Филис Мехмедова.
Сградата на етнографската сбирка в Новград се ремонтира основно. Течовете от покрива обаче успяха да повредят безвъзвратно и да унищожат немалка част от изложените предмети. Обновената сграда ще разполага с девет експозиционни зали, а изложените предмети ща бъдат обединени тематично. Идеята е да се пресъздаде автентичния стил и самобитността от живота на местното население. Организаторите на дарителската кампания искрено се надяват да им бъдат предоставени стари документи и снимки. Ще се обособят тематични кътове и пространства, които да запознават посетителите с традиционния поминък и занаяти на хората от долното поречие на Янтра. В обновената експозиция място ще намерят земеделски сечива, техника и селскостопански инвентар, предмети и уреди за риболов, коневъдство и пчеларство, инструменти за грънчарство, предачество и тъкачество, рогозарство и коларожелезарство.
Дарените предмети ще се събират в сградата на читалището, където предварително ще бъдат обработени и подготвени за експониране.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов