В Русе има само 7 домашни кучета, според регистър на Общината

Животът

16-01-2021, 09:00

Снимка:

pixabay

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

В Банско напомнят на собствениците на кучета за задълженията им

Масово русенци не си регистрират домашните кучета. В списъка на Общината фигурират само седем, а на година събраният данък е между 2 и 3 хиляди лева. От местната администрация напомнят, че регистрацията е задължителна, глобата за отказ е от 50 до 150 лева. В момента се правят и проверки дали кучетата се разхождат на каишка, съобщава БНТ.

От този месец Община Русе е направила електронен регистър. Документите се подават в отдел "Екология" или в кметствата по населени места. Срокът за регистрация на кучетата е 31 март на текущата година.

Регистрацията на кучетата се прави веднъж, но данъкът се плаща всяка година. Той е в размер на 25 лева. Макар и законът да е влязъл в сила, след прекъсване, отново миналата година, русенци все още не знаят, че трябва да регистрират домашните си любимци и да плащат данък за тях. 

Хората обаче трябва да знаят, че могат и да не плащат данък за кучето си, ако го кастрират, или влизат в някоя от другите освободени категории.

Кучетата на лица с ТЕЛК са освободени от такса, ловните кучета, тези, които са към Български червен кръст, които са за служебни цели, селскостопански кучета...

В община Русе няма данни колко биха могли да са домашните кучета, тъй като ветеринарните лекари не са задължени да подават данни за четириногите, за които се грижат. Но се надяват на съдействие от стопаните им.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)