Кметът Милков увеличава драстично наемите на бизнеса и НПО-тата

Животът

14-01-2021, 10:48

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Община Русе пълни хазната с продажба на 5 имота

Кметът на Русе Пенчо Милков е внесъл предложение в Общински съвет – Русе за драстично увеличаване на наемите на общински помещения, плащани от бизнеса и неправителствени организации.

Допълнението на Наредба № 2 се налагало, тъй като цените не били актуализирани от 2008 година. Следващите години наемните цени не били променяни поради различни причини, сред които ниския процент на инфлация съгласно индекса на потребителските цени, висок процент на свободни общински имоти и други.

От Общината твърдят, че увеличаването на наемните цени в този момент няма да се „отрази пагубно върху наемателите“. Предложеното повишение на наемните цени за отдаване под наем на общински имоти със стопанско и административно предназначение е с 22,9%, се казва в докладната. Но всъщност там, където действително има отдадено общинско имущество под наем – в центъра на града, наемите скачат двойно – със 100%, сочат цифрите в документа.

„При отдаването под наем на обекти за клубове на обществени организации, движения и юридически лица с нестопанска цел, включително с административно предназначение до настоящия момент цената e 0.44 лв. / кв.м. за територията на цялата Община. Предвижда се да бъде определена цена от 0,88 лв. / кв.м. за първи сектор, цена от 0,70 лв. / кв.м. за втори сектор, 0,61 лв. / кв.м.  за трети сектор, 0,50 лв. / кв.м. за четвърти сектор и 0,44 лв. / кв.м. за пети сектор. С направеното предложение помещенията в централната част на града ще бъдат по-скъпи за сметка на тези в крайните части на града и другите населени места в Общината. В крайните части на града обаче офиси няма, така че разчетите ще са за сметка на офисите в централната част, стопаните на които ще трябва да плащат двойно.

В докладната се казва още, че предложението за увеличение се дължи и на това, че повечето общински имоти със стопанско и административно предназначение са отдадени под наем, като в същото време интересът към общинските имоти е висок. Дали обаче това ще остане така или ще се освободят още помещения, подобно на изпразнените витрини по главната ул. „Александровска“, предстои да видим. Ако това се случи, хазната няма да се напълни, а напротив - ще се изпразни. И тогава отново ще трябва да се прави промяна в следствие на основните принципи на пазарната икономика, а именно „цената се определя въз основа на търсенето и предлагането“.

От Общината внушават, че предложеното увеличение е възможно най-щадящото и няма да се отрази сериозно върху наемателите, но в същото време очаква повишаване на приходите от наеми на Община Русе в приблизителен размер на 200 000 – 250 000 лв. годишно. Анализатори твърдят, че не е оправдана целта на предлаганите промени - наемните цени на общинските имоти да се увеличат с процента на инфлация в страната определена съобразно ИПЦ и съответно да се  доближат до пазарните, тъй като всъщност пазарните цени са по-ниски и същият офис в частен имот може да се намери по-евтино. Така много от сегашните наематели, част от които преживяват пандемията трудно, ще се преорентират като или наемат друг офис от частно лице или просто се откажат от сега съществуващия общински.  

Общината отдава помещения на магазини, аптеки, заведения, ателиета за различни услуги, фризьорски салони, ремонт на техника, здравни кабинети, кантори, офис и административни помещения, учебни заведения, клубове на НПО, складове и др. Повечето бизнеси на хората в тези сектори през последната пандемична година пострадаха. Може би затова в социалните медии вече критикуват активно кмета Милков за решението да вдигне наемите точно сега. Какво ще се случи, предстои да разберем на сесията в края на януари. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов