Димитър Косев с номинация за „Млад музикант на годината 2020“

Животът

10-01-2021, 07:40

Снимка:

Личен архив, Фб

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Златна значка „Русе“ за Димитър Косев

Русенецът Димитър Косев е номиниран в престижната класация „Млад музикант на годината 2020“. Той е най-младият главен диригент на оперен театър в България.
Класацията е на предаването за класическа музика „Алегро виваче“ на програма „Хоризонт“. В националната анкета „Музикант на годината“, която се провежда от 1990 г., екипът дава шанс на слушателите да споделят кой от българските музиканти ги е зарадвал и вдъхновил най-много с изявите си през изминалата година. През 2008 г. за първи път изборът се фокусира изключително и само върху младите изпълнители - сега това се случва за втори път в историята на допитването.
В 30-ото издание на анкетата организаторите призовават да изберем своя фаворит сред 11-те номинирани ярки таланти. Номинациите за „Млад музикант на годината 2020“ са подредени по азбучен ред. Гласуването e еднократно и продължава до 28 февруари 2021 г.
Димитър Косев е едва на 28 години, през лятото на 2020 г. той е избран единодушно за главен диригент на Държавна опера - Русе.
Роден е през 1992 г. в Русе. Възпитаник е на Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ в класа на Евгени Желязков. Веднага след завършването му е приет в консерваторията “Прайнер” във Виена, където учи дирижиране при проф. Максимилиан Ченчич и пиано при проф. Щефан Мьолер.
Завършва Консерваторията с пълно отличие, когато е на 21 години. Скоро след това се завръща там като асистент на проф. Йосеф Щолц в класа по оперно майсторство. Работи с ансамблите Passion Artists и Vienna Traditional Classic Orchestra.
Лауреат е на Първа награда за модерна музика на Лотар Бандеман в майсторския клас на Академията за млади пианисти във Виена през 2006 г. и за изпълнение на музика от Едвард Григ през 2007 г.
Димитър Косев дебютира като диригент в България през ноември 2013 г. с Русенската филхармония на откриването на Международния конкурс „Франц Шуберт“. След година дирижира и Новогодишния концерт на Русенската филхармония. От февруари 2016 г. е щатен диригент в Държавна опера - Стара Загора, а от октомври 2017 г. работи в Държавна опера - Русе.
В края на ноември 2016 г., по специалната покана на световноизвестния мецосопран Веселина Кацарова той дирижира концерта в Държавна опера - Стара Загора, посветен на 80-годишнината от рождението на композитора Красимир Кюркчийски. През декември 2018 г. дирижира Коледния концерт на Софийската филхармония в зала „България“.
Ръководи премиерните спектакли на „Дон Паскуале“, „Джани Скики“, „Вълшебната флейта“, „Сватбата на Фигаро“, „Севилският бръснар“, „Парижки живот“, „Царицата на чардаша“, „Луд гидия“, „Набуко“, „Хубавата Елена“, „Петя и вълкът“, „Прилепът“, „Травиата“ и др.
Едновременно с това участва в многобройни проекти, свързани с джаз и поп музика като диригент и пианист: През 2015 г. заедно с акустичния проект „Kristal Bardess‘‘ е избран от продуцента на групата „Ролинг Стоунс“ в топ 20 на световния конкурс за авторска музика „Call for Legends“. Диригент е на спектаклите „Класиката среща ABBA“, „Класиката среща Queen“, „45 години Диана Експрес – Symphony 2019“, “Да те жадувам аз“ – група Сигнал и Русенска филхармония, концерти – трибюти на групите Queen, Deep Purple & Rainbow, Whitesnake, на Тодор Колев. Дирижира световната премиера на рок симфонията „Queen’s Hits“ от Любомир Денев. Печели конкурса за авторска музика „БГ Таланти“ и заедно с Божидара Симеонова са финалисти на конкурса „Бургас и морето“ 2016 г. През юли 2016 г. дирижира премиерата на спектакъла на Калин Вельов и Тумбаито „Симфонична фиеста“. Най-ефектният му самостоятелен проект е „ДЖАЗОСПЕКЦИЯ“ по музика на френския композитор Клод Болинг и филма „Baraka“ на Рон Фрик.
Димитър Косев е носител на наградата на JCI Bulgaria „Най-изявените млади личности на България“ през 2015 г. в категорията „Културно постижение“. През същата година е удостоен със златна значка „Русе“ от кмета на Община Русе Пламен Стоилов и е избран за лице на Русе и културен посланик на града. Част е от класацията на Дарик Радио „40 до 40“ за млади и вдъхновящи личности на 2018 г. В началото на 2019 г. диригентът Димитър Косев е отличен с престижната награда "Златно перо" на агенция „Cantus Firmus“ и галерия „Макта“ за принос към българската култура и изкуство.
След пожара в сградата на Държавна Опера – Русе през юли 2020 г. става инициатор на кампанията „Изкуството е феникс“.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)