140 години от основаването на първото Морско училище отбелязаха в Русе

Животът

08-01-2021, 11:50

Снимка:

Област Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Висшето военноморско училище отбелязва 135 години в Русе

Областният управител на област Русе Галин Григоров заедно с единия от заместниците си Валентин Колев почетоха паметта на капитан-лейтенант Александър Конкеевич, полагайки цветя през паметната му плоча, намираща се в двора на Флотската кула в града. Поводът е 140-та годишнина от основаването на Първото морско и техническо училище в България.
Припомняме, че Морската машинна школа е създадена с Циркуляр № 7 на министъра на войната на Княжество България от 9-ти януари 1881 година в Русе като Машинна школа за подготовка на машинисти и огняри за корабите с тригодишен курс на обучение.
„Достойнство и чест, доблест и себеотрицание, родолюбие и сила на духа – това са само част от качествата, присъщи на родния моряк! Пожелавам Ви крепко здраве, късмет, благополучие и седем фута под кила! Поздравявам Ви за неуморността, прецизността и последователността, с които работите за утвърждаването на авторитета на въоръжените сили на Република България!“, това се казва в изпратения поздравителен адрес от името на областния управител Галин Григоров до началника на Висшето Военноморско Училище „Н. Й. Вапцаров“ във Варна флотилен адмирал професор доктор на военните науки Боян Медникаров, както и до председателя на Клуб „Военни моряци“ към софийския Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва“ капитан 1 ранг о.з. Георги Методиев. Също така областният управител Галин Григоров изпрати грамоти по случай годишнината до ръководния състав на висшето училище за цялостен принос към патриотичното възпитание, съхраняването и предаването на българщината.
Поставянето на паметната плоча на капитан-лейтенант Александър Конкеевич през 2019-та година стана възможно благодарение на подетата инициатива от страна клуб „Военни моряци“ към Софийската организация на Съюза на офицерите, както и на съдействието от Областна администрация Русе, Община Русе и Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов