Д-р Кристиян Иванов: Ваксините са съвременно лечение на новите инфекции

Животът

07-01-2021, 09:16

Снимка:

Област Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пламен Нунев направи дарение за защитни облекла на УМБАЛ "Медика Русе"

Около 70 – 75% от персонала на лечебни заведения „Медика“ е заявил желание за ваксиниране срещу COVID-19. Това заяви административният директор на здравната структура Алисе Муртезова. По време на първия транш в Университетска болница „Медика Русе“ през изминалата седмица са направени общо 100 ваксинации, като 70 от тях са били на хора, работещи в лечебното заведение, а останалите 30 са били за персонала от Центъра за психично здраве. Сега ще бъдат ваксинирани вече и лекари, медицински сестри и санитари, прекарали заболяването преди около 3 месеца.
Припомняме, че по-рано вчера пристигнаха още 68 флакона от ваксината срещу COVID-19, като те ще стигнат за общо 340 лекари, медицински сестри, санитари и друг здравен персонал на първа линия. Още 100 души от работещите в лечебни заведения „Медика“ ще бъдат ваксинирани до петък. По принцип ваксинацията с настоящия транш от ваксината би трябвало да приключи в рамките на следващите 5 дни и в останалите три лечебни заведения от региона. Следващата седмица се очаква да пристигнат още няколко дози за общо 45 медици.
Първият ваксиниран с току-що пристигналите ваксини беше инвазивният кардиолог д-р Кристиян Иванов, който работи в Специализираната болница за активно лечение по кардиология „Медика КОР“. Той посочи, че по време на всички тежки епидемии единствено ваксинацията е успявала да постигне т.нар. стаден имунитет. „Много от болестите са прекратени благодарение на ваксините. Това е съвременното лечение на новите инфекции, които навлизат в човешката популация, особено прескочилите от животни на хора. Няма никакъв друг начин да се изгради групов имунитет.“, допълни още докторът. Той отбеляза още, че преди престъпване към ваксинация е добре няколко дена преди това да се изследват количествата антитела в организма. Така се постига по-голяма сигурност, за да се избегне някакво скорошно заболяване, което човек не е усетил. Лекарят препоръчва още при хора с доказани тежки алергии 2 – 3 дни преди ваксинирането да се проведе противоалергична терапия с антихистаминови препарати и H2-блокер. Д-р Иванов пояснява още, че алергична реакция може да се получи при всяка ваксина като например при тези срещу грип и тетанус. До момента няма някои от ваксинираните в региона, който да е проявил някакви странични реакции.
Също така той счита, че възможно най-бързо трябва да се имунизират колкото се може повече хора, като по-голямо внимание трябва да се обръща при тези от тях, които са с автоимунни заболявания поради опасността от евентуален рецидив.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)