Алисе Муртезова отчете дейността си като общински съветник през 2020

10 приемни, 12 питания, предложения, сигнали и десетки изказвания от трибуната на Общински съвет – Русе, отчита Алисе Муртезова за работата си през изминалата 2020 година като общински съветник от ПП ГЕРБ.

След обявяване на извънредното положение, част от приемните дни се състояха онлайн. Освен в Русе, Алисе Муртезова се срещна на място и с граждани от малките населени места - Мартен, Бъзън и Тетово, като тази година при първа възможност и спазване на противоепидемичните мерки, приемните по селата ще бъдат подновени. По време на срещите с гражданите възникнаха редица въпроси от местно и национално значение, голяма част от които бяха решени в кратки срокове като напр. проблемът с транспорта от и до Червена вода.

Първият си приемен ден като общински съветник Алисе Муртезова проведе на 6 януари 2020 година, а в някои от следващите срещи с граждани се включи нейният колега и кардиолог в УМБАЛ „Медика“ д-р Кристиян Иванов.

Комуналните услуги, градският транспорт, контролът на строителните дейности в града, качеството на инфраструктурните проекти, изграждането на нов модерен плувен басейн в Русе, реконструкцията на детски площадки, както и наболелият проблем с чистотата на въздуха, бяха сред най-често поставените въпроси по време на приемните дни през изминалата година.

Заедно с колегите си от групата на ПП ГЕРБ Алисе Муртезова участва активно с предложения до администрацията, свързани с мерки за облекчаване на бизнеса, с настояване за провеждане на онлайн комисии и заседания на Общински съвет - Русе, както и с оптимизиране на приема на документи по Програма „Асистирана репродукция“. Нейно предложение бе и да заработи денонощен стоматологичен кабинет на територията на Центъра по дентална медицина, както и да се направи ремонт на масивната стара сграда.

Една от най-важните тези, които Алисе Муртезова и нейните колеги успешно защитиха бе общинска администрация да се вслуша в искането на ГЕРБ и в гласа на лекарите - да не се взема дивидент от общинските лечебни заведения. Благодарение на това далновидно решение, медицинските дружества имат свободата да инвестират в нови дейности, сграден фонд и модерна апаратура, както и в привличане на специалисти. „Защитих тази позиция успешно и съм благодарна, че имаше чуваемост. Надделя разумът, а не политическите боричкания“, заяви тогава Муртезова.

В края на месец август тя изпрати писмо с предложения до здравния министър проф. Костадин Ангелов, свързани със създаването на „защитени групи“ в детските заведения за малчуганите на родители, които работят на първа линия. Това бе реализирано през тази есен в цялата страна.

Като част от Обществения съвет за социално подпомагане към Община Русе, Муртезова предложи оптимизиране на редица социални услуги, в помощ на наши съграждани в неравностойно положение.

В началото на тази есен бяха проведени и десетки срещи с възрастни хора от пенсионерските клубове в общината. На тях заедно с колеги общински съветници от ГЕРБ отговориха на въпросите, свързани с мерките, които правителството взема по време на кризата с Covid.

„Като общински съветник участвах в комисията за промени в Наредба 21. Покрай дейността ми в Български червен кръст съм запозната с много от съдбите на нашите съграждани, които имат нужда от такава еднократна финансова помощ, затова подкрепих предложените промени в полза на хората“, заяви Алисе Муртезова на сесията през декември, когато Общински съвет успешно проведе първо онлайн заседание в своята история, за което общинските съветници от ПП ГЕРБ настояват още от месец март.

„В края на 2019 година, когато бях избрана за общински съветник, се ангажирах пред жителите на община Русе, че ще съм активна и ще работя открито и прозрачно в полза на обществото. Една година по-късно искам да им благодаря за доверието, за споделените проблеми, зададени десетки въпроси чрез мен до администрацията, както и за добрите предложения и идеи за развитието на града ни. Вярвам, че общинските съветници трябва да са връзката между местната власт и гражданите, и към това се стремя винаги – да съм полезна“, заяви в заключение Алисе Муртезова.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов