6 кабинета за ваксинация срещу COVID 19 ще работят в Русенско

Животът

30-12-2020, 08:57

Снимка:

Област Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Проф. Кантарджиев: Няма да ни чипират, ваксината не стига до нашето ДНК

Общо шест ще са кабинетите за ваксинация срещу COVID 19 в Русенска община, става ясно след среща на областния управител Галин Григоров с директора на РЗИ д-р Маргарита Николова. Първоначалната информация бе, че кабинетите ще са четири, по един в университетските болници „Канев“ и „Медика“, в Русенската белодробната болница, както и в беленската болница „Юлия Вревская“. Допълнителните два кабинета за ваксиниране срещу коронавирусна инфекция ще са в УМБАЛ „Медика“, където кабинетите стават два, и в ДКЦ-1. Освен в шестте кабинета, на по-късен етап, ваксинацията ще се прави и от общопрактикуващите лекари.


Припомняме, че при засилени мерки за сигурност, от Велико Търново в Русе пристигнаха първите 40 флакона от ваксината срещу COVID-19. Те бяха докарани от автомобил на Регионалната здравна инспекция, придружаван от полицейски ескорт, като всичко необходимо относно ненарушаването на хладилната верига също беше спазено. Първата доставка от ваксини ще стигне за общо 200 лекари, медицински сестри, санитари и друг здравен персонал на първа линия от четирите болници в областта, където се лекуват пациенти от коронавирусна инфекция. До момента желание да се ваксинират са заявили 1202-ма лекари, фармацевти, дентални лекари, медицински сестри, санитари и друг персонал от сферата на здравеопазването. Създадена беше и логистика като в рамките на по-малко от час част от ваксините бяха получени в Университетска болница „Медика Русе“ и там бяха извършени първите пет ваксинации в региона. Първият ваксиниран беше председателят на Управителния съвет на Районната лекарска колегия към Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов, а веднага след него препаратът беше поставен още на кардиолозите д-р Цоню Стефанов и д-р Панайот Панайотов, на акушер-гинеколога д-р Венцислав Несторов от Университетска болница „Медика Русе“, а също и на д-р Петя Несторова, работеща в Центъра за психично здраве. Интересен факт е, че първите пет ваксини бяха поставени от медицинската сестра Дарина Маринова, която е с 28-годишен трудов стаж и от самото начало на откриването на COVID-отделението в УМБАЛ „Медика Русе“ работи там.


В „Медика“ ще извършват ваксинация и на 30 души от медицинския персонал на Центъра за психично здраве. Друга част от ваксините беше доставена и в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Димитър Граматиков – Русе“. Другите две лечебни заведения - Университетска болница „Канев“ и многопрофилната болница в Бяла „Юлия Вревска“, ще получат ваксините си ден по-късно. Засега препаратът се съхранява в хладилна стая в сграда на Регионалната здравна инспекция. В цялата Русенска област първият етап от ваксинацията следва да приключи след ден-два.
Необходимо е обаче да се уточни, че имунизационният курс се завършва след реимунизация на 21-ия ден от поставянето на първата доза.
До 15-и януари 2021-а година, Регионалната здравна инспекция очаква да получи фризер, където ще се съхранява ваксината при температури от -60°C до -85°C.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов