Белодробният екип: Имаше жестоко натоварване, загуба на близки, но битката ни продължи

2600 пациенти от Североизточна България са се лекували след зараза от COVID 19 в Русенската белодробна болница.

2600 пациенти от Североизточна България са се лекували след зараза от COVID 19 в Русенската белодробна болница. От емционално изявление в Интернет, вместо коледно приветствие, става още ясно, че през последните 6 месеца медиците са били в пълна бойна мобилизация и са дали всичко от себе си, за да окажат подкрепа и лечение на болните. Имаше жестоко натоварване, трудно дишане зад маските и шлемовете, неприятно боледуване, загуба на много близки хора, споделят русенските белодробни лекари. Във върховия момент останахме наполовина, но битката продължи без отстъпление. Срещнахме големи трудности с изолацията, с кислорода, с липсата на легла, със спешния прием, но нямаше отчаяние, продължават изповедта си те. Равносметката им показва, че добрите резултати са постигнати, благодарение на общите усилия на 18 лекари и 40 медицински сестри, както и с помощта на санитари, стажанти, доброволци и друг персонал. Болните са не само от Русе, но и ог радовете Силистра, Разград, Омуртаг, Търговище, Свищов и от други селища на региона, казват те. Много малко болници в страната запазиха непрекъснат лечебния си процес, споделят русенските лекари. Добавят, че колективът е останал единен до край, докато в други болници е имало недостиг на лекари, празни помещения и прекъснато лечение. Но лекарите също така споделят още, че както са се радвали за всички, които са се завърнали здрави вкъщи, така са скърбили за онези, които не са могли да се преборят с ужасната болест. В тази неравна битка голямото семейство на Белодробната болница изгубва един от стълбовете на професионализма, казват с болка за своя колега д-р Колевв. Лекарите обаче са оптимисти, въпреки изгубените десетки родители, роднини и приятели, защото животът продължава.
Благодарни са на русенския бизнес, оказал огромна морална и материална помощ на болницата, благодарни са на Община Русе, както и на различни русенски неправителствени организации, благодари са на много колеги и приятели за подкрепата. Белодробната болница е благодарна и на колегите от другите две многопрофилни университетски болници в града: „Медика“ и „Канев“ за доброто взаимодействие в най-трудните моменти на лечебния процес.
Надеждите на колектива са свързани с новата година и с вярата, че ще преодолеят трудностите и ще дадат отпор на всяко ново предизвикателство.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов