Елха от книги посреща читатели в русенско село

Русе Лайф

22-12-2020, 18:09

Снимка:

Марий Пейчев

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

80 нови книги обогатиха читалището в русенско село

Елха от книги се издига в библиотеката на Народно читалище „Пробуда“ в Долна Студена. Идеята за атрактивното украшение се ражда спонтанно сред библиотекарите по време на сутрешното кафе. И както става обикновено в приказките – речено-сторено. Градежът им отнел близо четири часа. Построяването на елхата глътнало малко повече от 600 книги. В основата диаметърът на коледното дърво надхвърля метър и половина, а височината е малко повече от 160 сантиметра. Върхът на атракцията се оформя от разтворена книга, на която е поставена златиста звезда. Отстрани по книгите са залепени коледни украшения и са преметнати гирлянди. „Оказа се, че майсторенето на книжна елха не е никак лесна работа. Между отделните книги трябва да се постигне баланс и да са здраво закрепени“, сподели читалищният секретар Ивелина Анчева.

Читалищната библиотека е подготвила своеобразен коледен подарък за своите редовни читатели. На тяхно разположение са 120 нови книги – предимно бестселъри на българската и чуждестранна литература. Библиотечният фонд се попълни с нови заглавия за деца, както и специализирана литература по история и здравеопазване. Библиотеката към НЧ „Пробуда“ в селото за втора поредна година спечели проект по програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност“ като стойността надхвърля 1200 лева. „Нашите читатели предпочитат книги с горещи и романтични истории. Хит стана да се четат романи, по които са заснети филми и се излъчват по телевизията. По този начин те искат да се откъснат от суровите делнични проблеми. Особено през студените месеци и в условията на епидемична обстановка читателският интерес нараства няколко пъти. Повечето от хората, които заемат книги са млади“, разказва читалищният секретар.

Още две читалищните библиотеки в община Ценово – в Караманово и Беляново спечелиха проекти по Програмата „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност“ за закупуване на нова литература.

„Винаги напрежението по време на работа се превръща във възнаграждение за положените усилия. Колкото по-упорито работиш за определена кауза, толкова по-удовлетворен се чувстваш, когато го постигнеш“, не скрива удоволствието от благородната си професия Ивелина Анчева.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов