За първи път от 800 години изгрява Витлеемската звезда

Животът

20-12-2020, 19:37

Снимка:

nova.bg

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Витлеемска звезда бди над Йерусалимово

Tова ще се случи на 21 декември след залез

Двете най-големи планети на Слънчевата система са на път да се „сблъскат“ в изключително рядко събитие, нeвиждано от Средновековието. На 21 декември Юпитер и Сатурн ще бъдат толкова близо, че ще изглеждат като „двойна планета“ - съвпад, който от Земята ще изглежда като ярка светлинна точка, става ясно от репортаж на Нова телевизия.
„От 4 март 1226 г. не е имало по-близко подреждане на тези обекти, видими в нощното небе", обясни пред Forbes Патрик Хартиган, астроном от университета "Райс".
Този феномен е известен като „Коледната звезда“ или „Витлеемска звезда“. Всъщност мнозина смятат, че легендарната звезда от историята на Трите влъхви може да е рядка тройна връзка между Юпитер, Сатурн и Венера.
Според Forbes събитието ще може да се наблюдава навсякъде, където небето е ясно за около час след залез слънце на 21 декември - денят на Зимното слънцестоене. Това явление няма да се повтори до 15 март 2080 г.
"Сатурн и Юпитер ще застанат много близко до една линия с нашата планета“, обясни ръководителят на Националния отбор по астрономия, Никола Каравасилев по Нова тв.
Той добавя, че ако имаме телескоп лесно ще можем да видим двете планети една до друга. Спътниците им също ще могат да бъдат забелязани, само ако няма облаци.
Астролози твърдят, че това знамение ще ни освободи от материалните стремежи, за да дойдат по-добри времена, които ще променят живота ни към по-добро. 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)