На Игнажден първият гост в дома трябва да е късметлия

Животът

19-12-2020, 16:27

Снимка:

НЧ "Н.Вапцаров" - Банско

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

На Игнажден всички ястия трябва да са постни

Днес почитаме Свети Игнатий, а празникът е известен още като Игнажден. Светецът е известен и с друго име Богоносец, защото сам е казвал, че носи Бог в сърцето си. Заради вярата си е разкъсан от лъвове, по заповед на римския владетел Траян. Вероятно не съществува друг празник, който да е свързан с толкова поверия и ритуали. Имен ден празнуват: Игнат, Игната и техните производни, Искра, Пламен, Пламена, Огнян и техните производни.

Игнажден е денят, от който започват Коледните празници. Според народните поверия този ден е началото на Мръсните дни (от Игнажден до Богоявление) и прехода от страта към новата година. Традициите повеляват вечерта преди празника да е първата кадена вечер. Приготвят се постни храни. Поставят се сурово жито и орехи на трапезата. На хляба и житото се слага свещ, която се запалва, а най-възрастният обхожда стаите и прекадява с тамян и въглен. Пепелта, свещта и орехите се запазват за останалите кадени вечери. На този ден започват и родилните мъки на Богородица, според христианските поверия. На този ден нераждалите и бременните жени не работят. Едните – за да забременеят, другите – за да родят по-лесно.

Игнажден е денят, на който е важно какъв човек първи ще ти влезе в дома. По това се гадае каква ще бъде следващата година. Ако „полазникът“ е добър, то през цялата следваща година в къщата ще има благоденствие и успех във всичко. От рано сутринта започват ритуалите край огнището и продължават на празнична трапеза от обяд до вечерта. Има и райони, в които обредността продължава и през цялата нощ. Традициите повеляват да се посипят плодове и орехи около най-свещеното място в дома – огнището. На първият гост, посетил дома, се даряват плодове. Само случайността определя кой ще е първият гост в дома на този ден. Но някога е било много важно, затова още в навечерието на празника стопанинът се е преобличал и е отивал да покани внимателно избран гост. Според народното вярване, ако първият човек е късметлия, неговото благоденствие ще споходи и дома на домакина за цялата година.

 

Ето и най-разпространените поверия за този ден:

Ако на Игнажден е ясно, през април ще има суша.

Ако вали дъжд, през април ще има дъждове и плодородие.

Добре е, ако на Игнажден, а също и по Коледа вали сняг.

Ако на Игнажден времето е облачно, реколтата ще е добра и в кошерите ще има изобилие.

Времето през следващите 12 дни на месеца – от 20 до 31 декември – показва времето през 12-те месеца на идващата година.

19 или 20 декември също така определят и какво ще е времето през януари.

Не бива да се изнася нищо от къщата – най-вече огън, жар или сол – за да не излезе берекетът.

Не се иска и не се дава нищо назаем.

Не се става от трапезата по време на ядене, защото кокошките няма да мътят.

Не се излиза на двора, за да мътят кокошките повече.

Не се шие и плете, за да не се заплитат червата на кокошките и да снасят.

 

Източник: zdravedae.com



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов