Джамбазки: Фабрики за фалшиви новини водят информационна война срещу България заради Северна Македония

Китайските лъжи за вируса нанесоха огромни щети на Европа - зараза и срив на икономиката

"Когато говорим за вътрешна отбрана, трябва да обърнем внимание и на много важен аспект. Това е така наречената информационна война срещу държавите-членки на Северноатлантическия договор. България отново в момента е потърпевша от такова информационно нападение в социалните мрежи, извършено от служби и организации, които аз лично свързвам с дълбоката държава в Република Северна Македония, с Белград и, разбира се, с фабриката за фалшиви новини в Санкт Петербург."

Това заяви евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки по време на международна конференция "Европа и новите глобални заплахи". Евродепутати и международни експерти дискутираха актуалните заплахи за Европа по време на събитието, организирано по инициатива на Партията на Европейските консерватори и реформисти, чийто заместник-председател е Джамбазки.

"Всички помните, че една от най-големите фабрики за фалшиви новини, които се свързват с фабриката в Санкт Петербург, се намира в хубавия български град Велес. В момента разгръща такова нападение срещу България - абсолютно фалшиви, невярни тези се разпространяват широко във всички видове социални мрежи", добави Джамбазки.

Той подчерта, че за това нападение работят и редица български общественици и хора, свързани с науката. "Аз не мога да приема, че български граждани - дали доброволно и съзнателно, или пък платено, биха могли да са ангажирани с антибългарска политика, но виждате, че имаме такива. И общественици, и политици в България работят за антибългарската кауза и срещу интереса на Северноатлантическия договор.

Много често чуваме лъжата, че ние трябва да подкрепим веднага Република Северна Македония, защото в противен случай тя щяла да бъде нападната от Русия или от САЩ. Нали Република Северна Македония с благословията на България стана част от Северноатлантическия договор? Нали има член 5 на този Северноатлантически договор? Ако Македония бъде нападната, ние всички ще реагираме и ще я защитим. Напротив - в момента антиевропейски сили работят на територията на Република Северна Македония, и те са под прякото влияние на Белград и на Москва. Да не говорим, че се развива много широка антибългарска кампания в редица Западноевропейски издания, всички с ляв, ляволиберален, левичарски уклон, които провеждат безобразно враждебна и открито лъжлива кампания срещу България и българските интереси. Тук се вижда много силен проблем и на ЕС, и на Северноатлантическия договор. От територията на държави, членове на Северноатлантическия договор, се води кампания срещу други държави, членове на Северноатлантическия договор, и това минава без всякакви последствия. Това поражда основателно съмнение доколко може да бъде задействана колективната отбрана", каза още Джамбазки.

Българският евродепутат говори и за "ислямокомунизма като вътрешна заплаха за Европейския съюз", акцентирайки, че мнозинството от ляво-радикалните правителства толерират нашествието на ислямо-болшивизъм и на ислямски комунисти в своите държави.

"Аз ще добавя към тези заплахи и заплахата от китайския комунизъм. Дори ако приемем, че китайският вирус беше нещо случайно, нещо, което се е случило, защото няма санитарен и хигиенен контрол и няма контрол върху болестите в провинцията, от която се твърди, че е тръгнал, да видим какви са ефектите от него. Световна пандемия, изключително тежка предстояща икономическа криза, чието начало дори още не сме видели. Срив на транспорта. Авиационният транспорт е приземен, стотици хиляди работни места са загубени. Туризмът, развлекателните бизнеси... Голяма част от дребния и средния бизнес в Испания, Португалия, Италия, Франция, Гърция, България беше основан върху туризма и възможностите да се пътува бързо и без граници. Да можеш днес да отидеш за 9 евро в Мадрид или в прекрасната Барселона. Сега това вече не е така", каза Ангел Джамбазки. Според него това вече не е така заради поведението на китайските власти.

"Дори да приемем, че те не са отговорни за създаване на този вирус, никой не може да ни убеди, че те не излъгаха света. Че не подмениха бройките, заплахата от заболяването, карантинните периоди. Ако те бяха честни и откровени от начало, нямаше да занесат заболяването в Северна Италия и да поразят Италия тежко. Защото заразяването в Европа и Северна Италия стана след Китайската Нова година, когато хиляди китайски работници отидоха в Северна Италия, където работят в текстилната промишленост. И това беше световна заплаха, на която системите за сигурност на западноевропейските държави, включително Северноатлантическият договор, не реагираха по никакъв начин", отчете заместник-председателят на Партията на Европейските консерватори и реформисти.

А липсата на адекватна реакция отдаде на други приоритети на част от европейските лидери. 

"Повечето западноевропейски правителства предпочитат да не харчат никакви средства за обновяване на своите въоръжени сили и за превъоръжаване. Насочват тези средства към това да си купуват време, изплащайки недължими помощи на нелегалните емигранти. Голямата част от тях - мюсюлмани, а част от тях и ислямисти. И си купуват техните гласове. Във Франция това е точно така. В Германия това е точно така. В редица западноевропейски държави гласовете на нарастващите мюсюлмански и ислямистки общности стават все повече и повече. И чрез тези помощи западноевропейските правителства си ги купуват", заяви Джамбазки.

По време на конференцията бяха обсъдени и отбранителните способности на държавите в НАТО и ЕС.

"Обърнете внимание каква беше ситуацията в България преди това правителство. 30 години единственото оборудване, което бе закупено беше или транспортно, или - помните аферите с розовите леки автомобили. И други подобни безобразия и безумия. Единствено това правителство започна да влага средства в българската отбрана и сигурност. И то с мисъл тези средства да се връщат обратно предимно в българската икономика. За първи път се закупиха голямо количество бронирани автомобили за специалните сили в Пловдив от частен предприемач в Самоков. Само че там парите ще отидат за работниците в Самоков и отново ще се върнат в българската икономика. Беше подписан договор за модернизация на боен танк на българската армия – Т72. И тази модернизация ще бъде извършена в заводите в "Терем". Построяването на двата патрулни кораба от немската фирма „Люрсен“ ще се извърши в България от български подизпълнител. Така отговаряме на тези неграмотни, незаинтересовани и много популистични наши опоненти, които ни говорят сега, че не трябва да се харчат пари за отбрана, защото тези пари всъщност се харчат за българската икономика", каза заместник-председателят на ВМРО.

Той обърна внимание и конкретно на заплахата от Турция. "Турция е във война с всички свои съседи с изключение на България. Някъде участва активно в бойните действия с окупаторска сила, някъде със заплахи. Но всъщност тя има само една отворена врата към западния свят, и това е България, което не е никаква гаранция за нищо. Видяхме присъствието на турския президент и диктатор Ердоган, макар и виртуално, на конгрес на една българска политическа сила. Което прави тази политическа сила изключително небългарска. Ние разглеждаме участието му в конференцията на Движението за права и свободи като заплаха за българската национална сигурност и териториална цялост. Той показа, че променя своята концепция – ликвидира другите две протурски, прокситурски партии, които беше създал с откровени турски агенти, и сега фокусира цялото внимание на Турция и турската външна политика върху политическата партия Движение за права и свободи. Това още веднъж потвърждава тезатата ни, че тази политическа сила е противоконституционна и вече е пряка заплаха и за националната сигурност, а, за съжаление, в бъдеще - и за териториалната цялост на България. Цялото ни общество трябва да има много ясна реакция. Тук вече не става въпрос за партийни пристрастия", заключи Ангел Джамбазки.

В международната конференция "Европа и новите глобални заплахи", която се проведе онлайн, се включиха още евродепутатите Анна Фотига (Полша), Херман Терч (Испания), Емануил Франгос (Гърция), Хорхе Виялба (Испания), Гунар Бек (Германия), Доминик Тарчински (Полша), както и българските депутати Милен Михов, Мария Цветкова и Юлиан Ангелов.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)