106 са новите случаи на COVID-19 в област Русе за последното денонощие

106 са новите случаи на COVID-19 в област Русе за последното денонощие. Това сочат данните на Регионалната здравна инспекция. Най-много нови случаи са установени в най-голямата община, а именно Русе – 74. От останалите 32 случая 25 са в община Бяла. 10 от споменатите 25 новозаразени са от Дома за стари хора в село Бистренци. Става дума за 3 санитарки и 7 потребители. Всички те са без сериозни оплаквания и са оставени под домашна изолация, като обитателите на дома са изолирани в социалното заведение. От извършена проверка на място от служители на Регионалната здравна инспекция става ясно, че персоналът в дома е използвал лични предпазни средства, както и че е осигурено достатъчно количество дезинфектанти и миещи средства. Също така продължава ежедневно да се проследява здравословното състояние на всички, намиращи се в социалната институция. Направени са и PCR тестове на всички, намиращи се там 13 служители и 22-ма потребители, като както стана ясно вече 10 от тях са излезли положителни, а останалите 25 са отрицателни. Продължава извършването на епидемиологичното проучване.

Също така трима новоразени има в Ценово, двама във Ветово и по един в общините Борово и Две могили. Без нови случаи за последното денонощие са населените места от общините Иваново и Сливо поле. Така от началото на пандемията диагностицираните с коронавирус в областта достигнаха 6768 души, а активните случаи 1617. По последни данни към момента общо 385 души се намират на лечение в болниците от региона, като 42-ма от тях са в реанимация.

Същевременно през вчерашния ден са оздравели още 45 души, което означава, че излекуваните от коронавирусна инфекция в областта станаха 4828.

Вчера са починали и още 12 души с положителен PCR тест за коронавирус. Ръководството и екипът на Областната управа изказват съболезнования на роднините и близките на покойниците. Смъртните случаи на хора с положителен PCR тест за COVID-19 от началото на пандемията до сега станаха 323, от които 191 мъже и 132 жени на възраст между 27 и 98 години.

Позовавайки се на данните от Единния информационен портал става ясно, че за денонощието област Русе е на 4-то място по заболеваемост в страната. Преди Русе са само областите София (столица), Варна и Пловдив, а след Русенско са Бургас и Стара Загора с по 97 новозаразени, Враца и Хасково. С най-малко нови случаи за изминалите 24 часа е област Смолян –  10 случая.

Припомняме, че ръководството на Областна администрация Русе е в постоянен контакт с всички институции на местно, регионално и национално ниво и ежедневно следи ситуацията с разпространението на COVID-19 в региона. От Областния оперативен щаб апелират за спазване на всички въведени противоепидемични мерки.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)