Художествената галерия във Велико Търново участва в проект-изложба на творби на Борис Денев и Славка Денева

Мисия

19-12-2020, 11:00

Снимка:

СБХ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Проектът на фондация "Поддържане на изкуството в България" - СБХ се реализира с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура“ и със съдействието на НГ, НАИМ при БАН, галериите в Пловдив, Варна, Добрич, Велико Търново, Плевен, Русе, Бургас, Сливен, Музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна. Забележителното художествено наследство на Борис Денев (1883 – 1969) и Славка Денева (1929 – 1984) е било предмет на различни изследвания. Този проект надхвърля целите, които обичайно си поставя една изложба, и се стреми да представи възгледите им за живота и изкуството, поглежда към скритата част от творческия процес, към техните приятелства, стремежи и идеали. Много документи, фотографии, рисунки и картини се представят за първи път пред публика, разкривайки неизвестни страни от техния живот и творчество.

Изложбата „Отвъд картините“ е посветена на двама художници – баща и дъщеря. Раждането на единия и смъртта на другия отмерват едно цяло столетие, изпълнено с периоди на благоденствие и войни, надежди и застой. Известен художник, изобретател, есеист, просветен деец, Борис Денев е централна фигура в културния живот на България между двете световни войни и неизменна част от софийската бохема, а съпругата му Мара Грозева е дъщеря на виден индустриалец и кмет на София. Единствено дете, Славка Денева расте в семейния дом на „Шипка“ 18 сред интересни личности, музика, книги, домашни представления и картините на баща си. Събитията през 1944 съдбовно променят живота на семейството. Б. Денев е затворен в Централния софийски затвор и лагер в Дупница, забранено му е да рисува на открито и е изключен от Съюза на художниците. Квалифицирана като дъщеря на „враг на народа“, „особнячка и маргинал“, зад стените на дома си Славка създава свой свят и се обгражда с кръг от близки приятели, с които споделя радостта от интелектуалното и творческо общуване. Въпреки ограниченията на системата и материалните затруднения тя се развива като художник с автономен пластичен език и новаторско за българския контекст творчество.

Безпрецедентната ситуация с епидемията от коронавирус и извънредните мерки направиха невъзможно посещението на изложбата, но чрез новите медии и социални мрежи тя може да бъде разгледана във Фейсбук и в сайта на СБХ https://bit.ly/2Kouixr , а през пролетта на 2021 г. галерията на „Шипка“ 6 ще очаква отново жителите и гостите на София за среща с изкуството на Борис и Славка Деневи.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов