Предучилищното образование става задължително за 4-годишните деца на територията на Община Русе

Предучилищното образование става задължително за 4-годишните деца от началото на учебната 2021 – 2022 г. на територията на Община Русе. Това реши Общински съвет – Русе с 47 гласа „За“, 1 „Против“ и 1 „Въздържал се“ на своето 16-о заседание.

След проучване мнението на родителите и настойници на децата, навършващи 4-годишна възраст през 2021 г. резултатите показват, че 54% от родителите са изразили положително становище, 43% не са съгласни, а 3% не взимат отношение.

Началникът  на Регионалното управление по образование в Русе Росица Георгиева изказа своята подкрепа по повод предложението и добави, че това е в унисон със Закона на Министерството на образованието за предучилищното и училищно образование. Освен това по този начин ще бъде обхванат по-голям процент от уязвимите групи, което  от своя страна ще помогне за надграждане на нови знания и умения.

Общинският съветник от ГЕРБ Екатерина Иванова направи изказване по точката и наблегна на необходимостта от решението 4-годишните деца да подлежат на задължително предучилищно образование. Според нея това ще бъде от изключително голяма полза за децата и техните родители, като това ще предотврати до голяма степен отпадането от образователната система.

Основният начин на обучение за децата ще остане играта.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов