Населените места от община Ценово грейнаха в коледна премяна

Запалването на светлините на елхите премина без обичайните тържества, концерти и фойерварки

Във всички населени места на община Ценово все по-осезателно започна да се усеща духът на настъпващите коледни и новогодишни празници. Запалването на светлините на елхите премина без обичайните тържества, концерти и фойерварки. Липсваше и радостната глъч на малките палавници, които са най-ревностните почитатели и с нетърпение очакват Дядо Коледа с пълен чувал подаръци. Независимо от въведените противоепидемични мерки градусът на предпразничното настроение с всеки ден се покачва. Сградите на институциите, къщите и централните пространства в селата постепенно се превърнаха в примамлива феерия от мигащи разноцветни светлинки.

В Долна Студена е обособен специален кът на Дядо Коледа. До него с предимство се допускат малките деца, а до коледното дърво около белобрадия старец са разположени еленчета и шейната. Светещата композиция е особена атрактивна през тъмната част на денонощието, когато се събират деца и родителите им, за да си направят снимка за спомен. От местното читалище организираха онлайн конкурс за най-оригинална картичка и пожелания за най-светлия християнски празник.

Къщичката на Дядо Коледа се е превърнала в притегателен център за малчуганите от Новград. До украсената елха е изправена и двуметрова сурвакница, украсена с характерни за региона мотиви. Кметът на селото Диана Копчева отправи виртуално поздравление към съгражданите си. „Елхата вече грее като символ на надеждата и очакването ни за по-добри дни. Вярвам, че коледните светлини ще ни вдъхнат кураж, ще огреят вярата ни в доброто и ще отворят сърцата ни за милосърдие и подкрепа. Нека посрещнем най-хубавите празници с усмивка и да вярваме, че 2021 година ще донесе повече здраве, късмет и благополучие във всеки дом“, се казва в обръщението към новградчани. Читалищното настоятелство организира конкурс с мотото „Коледа у дома“ като призовават жителите на Новград без ограничения във възрастта да представят до три снимки, на които са запечатали празничната украса и коледната трапеза. Оценяването на творбите ще става от потребители на социалната мрежа.

Пред сградата на общинската администрация в Ценово грейнаха светлините на четириметрово коледно дърво. Тази година елементите за украса са много повече и са разположени на различни места.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов