Община Русе отправя апел за включване на още медицински специалисти в борбата с пандемията

Община Русе предприе редица мерки, свързани с преустановяването на присъствените учебни занятия в училищата и посещенията в детските градини и ясли.

След заповедта на здравния министър за затягане на мерките общината предложи и осигури работа на медицинските сестри от детски градини и училища, както и за персонала от детските ясли. 22 медицински сестри се включиха в дейността на специализираните институции за възрастни хора в Русе.

Те преминаха бързи антигенни тестове от общинския бюджет.

За работа в центъра за настаняване на бездомни лица с COVID-19, готовност са изразили 7 души, сред които директори, медицински сестри и детегледачки от детски ясли.

Продължават и извънредните занимания в Детска ясла №16 и Детска градина „Слънце“, които отвориха врати за децата на русенските медици.

Извършват се редовни проверки на лица, поставени в домашна изолация. За спазването на задължителната карантина отговарят медицински специалисти и екипи на ОДМВР – Русе.

При проверките се проследява здравният статус за наличие на проявени симптоми, провеждат се консултации и се дават препоръки в зависимост от здравословното състояние, включително и на контактните лица при наличие на позитивен тест.

Към момента девет медицински сестри от здравните кабинети към детски градини и училища са пренасочени да подпомагат работата на РЗИ – Русе.

Детска млечна кухня продължава да приготвя храна за децата в домашни условия. Всички 14 пункта за раздаване на храна в Община Русе работят. Към момента се приготвя храна за 300 деца.

Всеки делничен ден от 8:30 до 17:00 ч. работи и горещият телефон за безплатни психологически консултации- 082/ 506 680.

За възрастни и самотни хора, за лица с увреждания и под карантина, могат да се подават заявки за закупуване на храна, лекарства и съдействие за неотложни административни услуги на телефони 082/ 506 702  и 082/ 506 769.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов