Мемориалът на загиналите във войните в Новград вече е готов

Проектът за паметника е дело на инж. Здравко Илиев от София

Почти четири години продължи сагата с изграждането на Мемориала на загиналите във войните жители на Новград. След многобройни перипетии и неволи монументът вече е готов в окончателния си вариант. Той е разположен в парка в центъра на селото. По всяка вероятност откриването на четириметровия паметник ще се състои през пролетта на следващата година и в зависимост от епидемичната обстановка, уточни кметът на селото Диана Копчева. Досега Новград беше единственото населено място в община Ценово, в което нямаше изграден символ на признателните поколения

На четири черни мраморни плочи със златни букви са изписани имената на загиналите за свободата и обединението на България жители на Новград по време на Балканската, Междусъюзническата Първата и Втората световна войни. След обстойно проучване от военните архиви са издирени имената на 45 новградчани. Най-много мъже от селото са загинали по време на Първата световна война – 37. В Междусъюзническата война живота си са дали трима души, в Балканската –четирима, а във Втората световна – един.

Проектът за паметника е дело на инж. Здравко Илиев от София. Мъжът, който има родова връзка с Новград, предостави идеята си безвъзмездно. Четириъгълната колона на Мемориала е облечена със сиви гранитни плочи. В основата от трите страни са изведени чучури за вода. На лицевата страна е предвиден постамент за венци и цветя. По думите на кмета на селото вече е подготвен подробен проект за благоустрояване на пространството и подобряване на инфраструктурата около  паметника.

"Идеята за Мемориала се роди след широко обществено обсъждане. Тя беше подкрепена безрезервно не само от жителите на селото, но и от много хора, които имат роднини и близки тук. В дарителската сметка се появиха немалко преводи от родолюбиви съграждани. Сериозна финансова подкрепа ни оказаха и от Министерството на отбраната. През цялото време получавахме съдействие от ръководството на общинската администрация и от кмета на общината д-р Петър Петров“, подчерта Диана Копчева.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов