Oбластната епизоотична комисия разпореди превантивни мерки срещу птичия грип

Заместник областният управител на област Русе Свилен Иванов и директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков проведоха заседание на постоянно действащата междуведомствена епизоотична комисия. То беше продиктувано от нарастването на случаите на птичи грип по дивите птици в Западна Европа и очакваната им миграция, включително и към България. За сега най-много случаи има установени в Дания, Холандия и северната част на Германия. Необходимо е да бъде отбелязано, че този щам на заразата не е опасен за хората.

От заседанието стана ясно, че към момента на територията на областта няма случаи на инфлуенца по птиците, но въпреки това опасността от разпространение на заболяването остава висока. Затова Областната епизоотична комисия разпореди предприемането на превантивни мерки за недопускане болестта в Русенско и съответно да не се засегне птицевъдството, което е силно развито в региона. Именно тук са едни от най-големите птицеферми, както и такива за производство на бройлери в Северна България.

Сред мерките, които бяха набелязани по време на днешното заседание са незабавното информиране на кметовете по населени места и собствениците на птицевъдни обекти за актуалната епизоотична обстановка. До следващия вторник всички общини ще трябва да проведат епизоотични комисии. Освен споменатото, както и осъществяването на постоянен ветеринарномедицински контрол за спазване на мерките за биосигурност, ще трябва да се предприемат и мерки за недопускане излизането на птици извън дворовете на стопаните. Не трябва да има и контакт между домашните и диви птици. От особено значение е фуражите да се съхраняват на закрито, а при намерени диви птици, както и при завишена смъртност в стопанствата с домашни птици, то съответния ветеринарен лекар трябва да бъде незабавно информиран. Същевременно ще се осъществява и засилен контрол при транспортирането на птиците, а също така акцент ще бъде поставен и върху проследяването на движението на птиците.

По-късно през деня очаквайте информация относно проверките на Областната дирекция по безопасност на храните във връзка с Никулден.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)