Концертен запис от програмата на МФ „Мартенски музикални дни“ през 2019 ще звучи по швейцарско радио

На 2 декември, от 22:00 ч., (21:00 ч. българско време) швейцарското радио SRF 2 Kultur  ще излъчи пълен запис на концерта на немския ансамбъл Crush от участието му в престижния международен фестивал „Мартенски музикални дни“ през 2019 г. Концертът е посветен на 70-годишнината на известния български композитор Божидар Спасов, който бе и специален гост на фестивала.

Изключително ласкав е анонсът в швейцарските медии за изпълнителите и за русенския фестивал: „Нова музика на брега на р. Дунав: Ансамбъл Crush в България: Седем музиканти от пет различни държави – това е ансамбъл Crush, основан през 2013 г. По своеобразен начин те представляват нашето съвременно плуралистично общество, както и разрушаването на границите в съвременната музика. Впечатляващо и с лекота показват колко забавна може да бъде новата музика. С този концерт ансамбълът гостува на реномирания български Международен фестивал „Мартенски музикални дни“ в Русе – стария град на брега на р. Дунав, който навремето е бил пристанищна база на Римската дунавска флотилия.“

На диригентския пулт по време на концертната вечер на 30 март м. г. бе маестро Драгомир Йосифов, ученик и последовател на Божидар Спасов. В програмата ценителите на съвременната музика ще чуят творби на Лукас Тобиасен, Фридрих Голдман, Петър Керкелов, Едисон Денисов, Драгомир Йосифов и Божидар Спасов, който от години живее и твори в Германия.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)