Водещите европейски тенденции за лечение на COVID-19 бяха представени пред русенски лекари

При засилен интерес премина първото по рода си обучение на общопрактикуващи лекари от Русе и региона относно най-новите тенденции при диагностицирането и лечението на COVID-19.

То се проведе изцяло онлайн посредством платформата zoom и беше водено от двама лекари-специалисти в сферата на белодробните болести. Пулмолозите, които споделиха своя опит и знания с колегите си бяха д-р Елица Василева и д-р Христо Метев съответно от Университетска болница „Медика Русе“ и Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания  „Д-р Димитър Граматиков – Русе“. Те представиха в детайли на джипитата алгоритъм за лечение в домашни условия на заразени пациенти с коронавирусна инфекция, които са в леко до средно-тежко състояние. Далеч не по-малко внимание беше отделено и на някои организационни въпроси, както и на това какво трябва да се предприеме в случай, че даден пациент се влоши докато е в тях.

Припомняме, че тази идея беше решена по време на извънредно заседание на Областния оперативен щаб в понеделник, който беше свикан спешно от временно изпълняващия длъжностите областен управител и председател на Щаба Свилен Иванов.

Поради проявения сериозен интерес от страна на общопрактикуващите лекари се обмисля възможност подобна инициатива да се провежда ежемесечно.

П.С. И двамата лекари – д-р Елица Василева, както и д-р Христо Метев са с дългогодишна практика в сферата на белодробните болести. Д-р Василева е лекар с над 25 години трудов стаж в тази сфера, като последователно работи във Враца, Роман и Ловеч, а от миналата година е част от екипа на Университетска болница „Медика Русе“. Професионалните й интереси са свързани най-вече с диагностика и лечение на бронхиална астма, както и белодробни възпалителни и алергични заболявания. Д-р Христо Метев също е с дългогодишен стаж и е завеждащ на пневмологичното отделение и заместник-управител на Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания  „Д-р Димитър Граматиков – Русе“. Професионалният му опит е свързан с лечението на различни белодробни болести, сред които туберкулоза, хроничен бронхит, белодробен емфизем, бронхиална астма, пневмонии, бронхопневмонии, белодробни абсцеси и плеврални изливи.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов