Приключи дейността по ограничаване разпространението на инвазивни растителни видове в „Сребърна“

Приключи работата по отстраняване и ограничаване разпространението на инвазивни растителни видове чрез пречупване и опръстеняване. На този етап е извършена почвоподготовка за залесяване с местни дървесни видове на терен от 16 ха. Това са заключенията на комисия от лесовъд и представители на екоинспекцията, която се състоя в края на миналата седмица.

Пречупването и почвоподготовката са поддейности, заложени в проект „Подобряване на структурата и функциите на местообитания с код 91Е0* и 9IF0 на територията на поддържан резерват „Сребърна“, който РИОСВ - Русе изпълнява.  С този проект се цели възстановяването на крайречните заливаеми гори с местни растителни видове. Дейностите по пречупване и опръстеняване са свързани с прекъсване на проводящите тъкани на стъблата на гледичия, явор негундо, американски ясен и аморфа. По този начин растенията загиват постепенно и се ограничава конкурентната им способност.

Предстоят дейности по залесяване, които ще започнат след приключване на вегетацията на рестенията.

Проектът „Подобряване на структурата и функциите на местообитания с код 91Е0* И 91F0 на територията на поддържан резерват „Сребърна, с бенефициент РИОСВ-Русе започна в края на 2018 г. Той е на стойност  898 823 лв. и се финансира от ОП „Околна среда 2014-2020 г.“. Продължителността му е 37 месеца. Освен лесовъдските дейности се предвиждат обновяване на специализиран софтуер, закупуване на техника за управление  резервата и др.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов