Общински болници във Велико Търново и Кардиологичната клиника осигуряват допълнителни 40 легла за пациенти с Covid-19

Мисия

03-11-2020, 17:41

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Две общински болници и частната Клиника по кардиология осигуряват 40 допълнителни легла за пациенти, диагностицирани с Covid-19 и нуждаещи се от хоспитализация. За момента те не са заети, а организацията е във връзка със заповедта на здравния министър проф. д-р Костадин Ангелов за разкриване на легла за Covid-19 във всяко здравно заведение.

С координацията на Община Велико Търново, в Комплексен онкологичен център и Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Трейман“ са разкрити 34 места. Още шест легла е осигурила Специализираната болница за активно лечение по кардиология – Велико Търново. При допълнителна необходимост и трите здравни заведения имат готовност за осигуряване на още болнични легла.

Община Велико Търново припомня, че ограничаването на предаването на коронавируса зависи и от съвестното поведение на хората в обществото. Това включва спазване на въведените противоепидемични мерки – стриктна лична хигиена, носене на маски и покриващи носа и устата средства на обществени места на закрито, градски транспорт, както и на открито, когато не може да се осигури разстояние между хората над 1,5 метра. Препоръчва се ограничаване на социалните контакти, когато не са наложителни.

Разширени са услугите в подкрепа на хора от уязвимите групи – възрастни, с хронични заболявания, самотноживеещи и лица в задължителна домашна изолация. Община Велико Търново предлага за тях безплатни услуги - закупуване на стоки от първа необходимост, заплащане на битови сметки, като средствата за храните, лекарствата и сметките ги осигуряват потребителите. Всеки желаещ следва да заяви поръчките си в общинския колцентър на телефони 0883247410, 0883247411, 0883247412 и на 062/619220 всеки ден (работен и почивен) от 8,30 до 18,00 ч.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов