Трета стихосбирка издаде Пенка Петрова от Ценово

В нея се включени 32 стихотворения

Поетесата Пенка Петрова от Ценово се похвали с третата си стихосбирка. След „Сега лежат пред мене разстояния“ и „Бъди ми въздух“ почитателите на мерената реч могат да прочетат и „Винаги ще има утре“. В нея се включени 32 стихотворения като повечето от тях са посветени на природни забележителности, запечатали се в съзнанието на авторката по време на многобройните и пътувания. Пенсионираната учителка се радва на изключително голяма творческа активност. За разлика от първите стихове, в които преобладава носталгията по младостта и отминалите години, в последните лирически произведения се извисява чувството на преклонение към историческите забележителности и природни красоти, чувството на преклонение към добрите хора, както вяра и оптимизъм в бъдещето. В архива на поетесата вече са записани над сто творби на различна тематика. „Жаждата ми за писане се отприщи с пълна сила преди няколко години. Всичко сътворено е плод на реалността и е лично изживяно. В лириката не съм почитателка на измислиците и фантазиите. Понякога идеята ми идва в кухнята, докато готвя. Всяко стихотворение обаче след това е подложено на многократна художествена обработка и корекции“, сподели Пенка Петрова. И третата книжка „видя бял свят“ със съдействието на информационно-обучителния център при Народно читалище „Христо Ботев“. Стихосбирката отсега е с антикварна стойност, защото е отпечатана в ограничен тираж и авторката я раздава с лично послание само на приятели и познати.

Първите си творчески опити поетесата от Ценово прави още като ученичка във Велико Търново. Нейни творби са отпечатани във вестник „Борба“. Есето й „Приемствеността между поколенията“ е отличено с трета награда през 2017 г. на конкурс на БЧК.

Пенка Петрова сподели, че е човек на доброто настроение, който винаги обича да разказва вицове и смешни истории. По тази причина следващата книга ще бъде със заглавие „Вицове, мисли и анекдоти“, която трябва да излезе от печатницата в навечерието на коледните и новогодишните празници. Авторката вече е написала и първите няколко глави от роман с любовна тематика с работно заглавие „ Не искам да ти казвам сбогом“. В него ще преобладава симбиозата на художествена измислица и лични преживявания.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)